Седмичен бюлетин за правни новини
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмичен бюлетин за правни новини

Десетчасовият маратон в четвъртък по изслушването и гласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор приключи с брифинг за журналисти. На нея Гешев заяви, че прокуратурата ще продължи да работи по същия начин, по който е работила през последните 2-3 години

Седмичен бюлетин за правни новини

20:4 гласа за Иван Гешев във ВСС; Дължи ли ищецът юрисконсултско възнаграждение, ако загуби дело по ЗОДОВ; Промените в съкратеното следствие влязоха в сила

2047 прочитания

Десетчасовият маратон в четвъртък по изслушването и гласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор приключи с брифинг за журналисти. На нея Гешев заяви, че прокуратурата ще продължи да работи по същия начин, по който е работила през последните 2-3 години

© Велко Ангелов


Събитието на изминалата седмица безспорно бе изборът на Иван Гешев за главен прокурор, което стана на фона на масови протести в столицата и полицейска блокада около Висшия съдебен съвет (фотогалерия тук).

Европейската комисия публикува във вторник поредния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, в който препоръча да се прекрати наблюдението над България за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. ЕК обаче обяви, че ще чуе и становищата на страните членки, а стана ясно, че сред тях има съпротива.

//ТОП 3

Предизвестеният избор на Иван Гешев за главен прокурор се случи с 20:4 гласа

Очаквано Висшият съдебен съвет подкрепи в четвъртък единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев, сега зам. главен прокурор. Гешев бе подкрепен от 20 членове на съвета, четирима гласуваха против - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. Отсъстваше един от членовете на ВСС - съдия Цветинка Пашкунова. В петък ВСС изпрати решението на президента, в чиито правомощия е да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. (Какви са възможните ходове на президента четете тук.) Ако президентът не издаде указ, а върне кандидатурата на Гешев, ВСС просто ще прегласува решението си, без да започва нова процедура, стана ясно от думите на представляващия Боян Магдалинчев на пресконференцията след избора.

Още по темата: Прокурорска република България - кой сега е №1? (от "Капитал") Изборът на Гешев като една публична фалшификация (от "Капитал")
Мандатът на Цацаров. Делата срещу ГЕРБ, които не стигнаха доникъде (от Свободна Европа)

Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ? "Не е знак за подкрепа", коментира дипломат (от "Свободна Европа")

Съюзът на съдиите с остро становище срещу нови предложения за кариерни и финансови бонуси за членове на ВСС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) публикува остро становище срещу новите предложения към приетия на първо четене проект за промени в Закона за съдебната власт, с които депутати от управляващите предлагат нови кадрови и финансови бонуси за членовете на ВСС и нови ограничения за съсловните организации на магистратите. Една от предлаганите привилегии е след края на мандата изборните членове на ВСС да могат да искат назначаване на една степен по-висока длъжност от заеманата преди избора. Предлага се също в края на мандата им членовете на ВСС и Инспектората да получават обезщетение в размер на толкова брутни заплати, колкото години е мандатът им. Предложенията бяха направени малко преди избора на главен прокурор. ССБ оценява подобен подход като "опасен, циничен и развращаващ". Становището е адресирано до парламентарната правна комисия и до Пленума на ВСС. Междувременно Съдийската колегия не успя да формира становище по тези предложения, както предложи членът на колегията Олга Керелска. Макар че голямата част от съдиите се изказаха против бонусите, в крайна сметка мнозинството реши, че становището по законопроекта трябва да се изготви от пленума.

ВАС обяви нови правила за тълкувателна дейност

През седмицата Върховният административен съд (ВАС) обяви в прессъобщение, че вече ще отправя покани за становища по тълкувателни дела до омбудсмана, представители на академичната общност, председатели на съдилища и други юристи, съобразно предмета на искането. Това предвиждат новите правила за тълкувателна дейност на ВАС, приети от Пленума на ВАС на 14 октомври т.г., които в по-голямата си част повтарят досегашните правила. Всъщност и досега и в двете върховни съдилища съществува практика да се искат становища от юристи с различна експертиза, даже миналата година такива становища, дадени по тълкувателно дело по антикорупционния закон във ВКС (може ли да има конфискация без присъда), бяха публично заклеймявани от тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В случая новите правила са изпълнени в рамките на съвместен проект между ВАС и Асоциацията на българските административни съдии, финансиран по оперативна програма "Добро управление".

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Общият съд на ЕС обяви за недействителна марката, състояща се от формата на куба на Рубик >> Тъй като формата на кубчето на Рубик е тясно свързана с това как работи, няма да е справедливо тази форма да бъде регистрирана като търговска марка. (Решението по делото T‑601/17)

Районен кмет, или фокусът да управляваш 100-хиляден град без свой бюджет >> За правомощията и ограниченията пред районните кметове

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

"В две други сгради". Кой и къде избира тримата големи в съдебната власт. В изказването си по време на дискусията при избора на Иван Гешев Сотир Цацаров на практика призна, че последните няколко процедури за избор на тримата големи в съдебната власт са били предварително дирижирани извън съдебната власт >> svobodnaevropa.bg

Окончателно: ВАС отмени образците на заповедите по чл. 410 ГПК. Съдът отменя два текста от Наредба №6 от 20 февруари 2008 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство заради неспазена процедура по издаването. Министерството на правосъдието ще трябва да издаде нова наредба >> news.lex.bg

Как да се "пипне" заповедното производство и помирителни комисии за спорове между застрахователи. Двама съдии от Софийския районен съд с конкретни предложения за по-равномерно разпределение на делата между съдилищата и ускоряване на производството >> news.lex.bg

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

//СЪДЕБНИ

Дължи ли ищецът юрисконсултско възнаграждение, ако загуби дело по ЗОДОВ

Със съвместно разпореждане на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд от 22 октомври е образувано Тълкувателно дело №1/2019 за приемане на съвместно тълкувателно постановление от Общото събрание на гражданската колегия на ВКС и Първа и Втора колегия на ВАС за отговор на въпроса дължи ли ищецът по дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) юрисконсултско възнаграждение на ответната страна - юридическо лице, ако искът му бъде отхвърлен изцяло или частично или ако сам го оттегли (хипотезите на чл. 10, ал.2 и ал.З ЗОДОВ). Делото е образувано по искане на главния прокурор до Общото събрание на ВАС от юни т.г.

//ПО-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 83 от 22 октомври 2019 г.

Промените в съкратеното съдебно следствие влязоха в сила предизборно

Обнародвани са промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се забранява провеждането на съкратено съдебно следствие по дела за умишлено убийство. Със същия закон на Специализирания наказателен съд са възложени делата от компетентност на новата Европейска прокуратура. С преходните разпоредби се отменя чл. 251, т. 2 от Наказателения кодекс, предвиждащ конфискация на целия размер на недекларираните на границата пари или други валутни ценности, пренасяни за трета страна извън ЕС. С допълнение в чл. 83а от Закона за административните нарушения и наказания се предвижда имуществена санкция до 1 млн. лева за юридическо лице, което се е обогатило или би се обогатило от длъжностно присвояване (чл. 201-203 НК).

Обемни промени в Закона за пазарите на финансови инструменти

Обемни промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, мотивирани с Регламент (ЕС) № 909/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. за подобряване на сетълмента на ценни книжа в Европейския съюз и за централните депозитари на ценни книжа, както и за изменение на директиви 98/26/ЕО и 2014/65/ЕС и Регламент (ЕС) № 236/2012. Въвеждат се мерки за непрекъснатост в работата на централните депозитари на ценни книжа и се допълват административно-наказателните разпоредби.

Събитието на изминалата седмица безспорно бе изборът на Иван Гешев за главен прокурор, което стана на фона на масови протести в столицата и полицейска блокада около Висшия съдебен съвет (фотогалерия тук).

Европейската комисия публикува във вторник поредния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, в който препоръча да се прекрати наблюдението над България за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. ЕК обаче обяви, че ще чуе и становищата на страните членки, а стана ясно, че сред тях има съпротива.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.