Съдът ще следи служебно за неравноправни клаузи в потребителските договори

Проект за промени в ГПК предвижда засилване на защитата на потребителите в изпълнителното производство по изискване на ЕК

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съдилищата ще следят служебно дали има неравноправни клаузи в потребителски договори, включително сключени с банки, монополни дружества, доставчици на услуги, мобилни оператори, кредитни фирми и т.н., които включват и предварително изготвени общи условия. Когато от съда бъде поискано издаването на заповед за изпълнение на задължение, произтичащо от договор с потребител, към него задължително ще трябва да се приложи и самият договор - ако е в писмена форма, заедно с всички негови приложения и изменения, както и приложимите общи условия, ако има такива. Съдът ще отхвърля заявлението, ако прецени, че претенцията на търговеца се основава на неравноправна клауза в договора.

Това са част от основните изменения в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), приети в сряда на второ четене от парламентарната правна комисия, с които се цели да се даде по-голяма защита на длъжниците в заповедното производство в отговор на становище на Европейската комисия от януари т.г., че българската държава не дава достатъчна закрила на потребителите от наложени им неравноправни клаузи в отношенията им с банки, монополи и др. подобни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар