Лозан Панов се оказа виновен и за американските санкции за съдия Миталов

Според ГЕРБ и главния прокурор председателят на ВКС е отговорен за това, че съдебният инспекторат е отказал да проверява съдията, пуснал Малинов в Москва

Лозан Панов
Лозан Панов    ©  Надежда Чипева
Лозан Панов
Лозан Панов    ©  Надежда Чипева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да поиска информация за това дали в прокуратурата, съдебния инспекторат и антикорупционната комисия има сигнали срещу съдията от спецсъда Андон Миталов, а чрез външно министерство от Държавния департамент на САЩ ще бъде потърсена повече информация и за решението им да санкционират съдията. Няколко часа преди извънредното заседание на колегията писма с подобни искания изпрати и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В същото време в един глас ГЕРБ и главния прокурор използваха казуса със съдия Миталов именно за да атакуват Панов.

В сряда държавният секретар Майкъл Помпео обяви, че "в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в обръщението на Помпео."

От най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите в България, призоваха институциите да извършат незабавна проверка, тъй като твърденията, че съдия Миталов е извършил престъпление, "въздействят както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт".

Дипломатически източници коментираха пред "Капитал", че причината за включването на Миталов е именно решението му да "вдигне" миналия ноември забраната на обвиняемия за шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната. Малинов посети руската столица, за да бъде награден от руския президент Владимир Путин.

Заради решението на съдия Миталов, което е постановено в противоречие с установената в закона процедура (според която, преди да се произнесе съдът по забраната, трябва да има отказ от прокуратурата да вдигне забраната), тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат.

В четвъртък сутринта от ИВСС изненадващо съобщиха, че са извършили проверка по случая, но не са констатирали нарушения. "ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка", се казва в съобщение на инспектората.

Решението за санкцията срещу съдия Миталов стана повод за атаки срещу председателя на ВКС Лозан Панов от управляващите и от главният. прокурор. Въпреки че Панов няма никакви правомощия над съдиите в специализирания съд, председателят на ВКС беше призован - първо от главния прокурор Иван Гешев, а после и от депутата от ГЕРБ Маноил Манов, да се обяснява за решението на американските власти.

"САЩ ни показаха къде има проблем с посочването на това име. Българските граждани откога говорят за справедливост и, ако съдът има проблем, не трябва ли да излезе Лозан Панов и да каже, защо САЩ - нашият стратегически партньор, ни посочиха точно съдия", коментира Манов пред "Нова телевизия".

В края на деня Иван Гешев първо защити специнституциите, а после коментира, че е "тъжно председател на ВКС да не познава съдиите, с които работи". Според тезата на ръководителя на държавното обвинение Лозан Панов е трябвало да реагира преди няколко месеца, когато Сотир Цацаров е сезирал ИВСС за действията на Миталов.

В същото време Лозан Панов нито работи със съдиите от спецсъдилищата, нито е член на съдебния инспекторат, за да знае какво е станало с проверка, която е била инициирана от главния прокурор, който е бил уведомен за резултатите от нея и е могъл да предприеме последващи действия.

"От наказателнопроцесуална гледна точка разпространеното изявление на държавния секретар на САЩ без съмнение представлява законен повод за започване на разследване по чл. 208 т. 2 от НПК. Главният прокурор препраща въпроса към председателя на ВКС. Явно някъде между многото случили и неслучили се реформи сме въвели и фигурата на съдия-следователя", коментира иронично във facebook бившият прокурор и зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов.

Санкциите срещу съдия Миталов със сигурност удрят по имиджа на спецправосъдието, широко подкрепяно от управляващите и прокуратурата. В четвъртък председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова защити колегата си. Цитирана от "24 часа", тя коментира: "Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Казусът "Миталов" прави нагледен разрез на менталната дисфункция, както на управляващите, така и на оня с каскета.

  1. Прокуратурата от Димитровската конституция от 1947 г. насам копира пирамидалния модел на съветската прокуратура при Вишински и всеки прокурор е подчинен на по-горния и така до главния, на когото пряко са подчинени всички надолу.
  Съдът в НРБ и след това, обаче, запазва структурата си от времето на Царството: съдиите са подчинени само на председателя на съответния съд - районните на председателя на районния съд, окръжните на окръжния, върховните на председателя на съответния върховен съд. Т.е. председателят на ВКС не може да нарежда на съдия от друг съд, което е напълно във възможностите на гл. прокурор по отношение на всеки един прокурор.

  В този смисъл Лозан Панов се явява ръководител само на съдиите от ВКС. Съдиите от измисления от физкултурника Цв. Цветанов Специализиран наказателен съд са подчинени единствено на председателя на СНС. Миталов също. Той други началници няма!
  Лозан Панов му е никакъв и в този смисъл закачките на тъпаците със съдия Панов са доста скопени.

  2. По случая с пускането на Малинов до Москва, единствената оторизирана инстанция за преглед на законосъобразността на съдебните процедури - Инспекторат,а - която е сезирана от тогавашния Цацаров, заключава, че нарушение няма. Още повече Малинов не нарушава гаранцията и се завръща в БГ.

  3. Останалото е политически космарлък и безнадеждна комбинация от простотия и американска наглост.

  а) Помпата чете, че един от 2100-те български съдии е корумпиран. И уцелва именно онзи, за когото в БГ никъде няма никакви данни да е корумпиран, Може да има корумпирани съдии, но никой друг не е пращал обвиняем при Путин. Все пак...
  Всъщност това е прегрешението на съдията.

  б) старото римско право, което се ползва и до днес, казва, че отговорността е лична. Вероятно в САЩ карат по някакво индианско право, което държи отговорни семейството, рода, племето. Само това е обяснението защо и на жената, и на дъщерята на съдията е забранено да се докосват до Щатите. Недоумявам каква вина имат те?! Да не забравяме, че не са огласени и доказателства за прегрешенията на Миталов. Просто е набеден за корумпе.

  в) що за прехвалена демокрация са САЩ, след като може един чиновник да наказва всеки един от 7-те млрд жители на планетата по свое усмотрение без да е необходимо да се аргументира. А и никой не смее да попита.

  г) хващам се на бас, че без да се появи от Козяк каквото и да е доказателство за корумпираността на съдия Миталов, родните Гербаджийски лизачи ще му стъжнят живота и ще го прогонят от професията.

  д) и не съм съгласен, че американското набеждаване е удар по имиджа на спецсъда.
  То е удар срещу националното ни самочувствие.
  Това не може да се случи в Турция.
  Това не може да се случи в Гърция.
  Това не може да се случи в Германия.
  Това не може да се случи в Италия.
  Това не може да се случи в никоя .нормална държава!

  Гербаджиите ни направиха на маймуни!

 • 2
  stx01636817 avatar :-|
  stx01636817

  Всички институции в България ще са уязвими към корупция, докато няма поне удвояване на реалните доходи на населението.
  Иначе много се радвам на санкцията. Нека има диалог да води народа кой кара влака и накъде.
  Дори ако си влюбен в политиката на чужда държава, ако се допусне обвиняем шпионаж да отиде в тази същата чужда държава, за да получи награда от автократора. Ами мирише на корупция от Симитли до Сиатъл прес Сибир. Халал да му е санкцията!

 • 3
  goro6 avatar :-|
  Георги Славчев

  До коментар [#2] от "stx01636817":Виж сега лизач, да мирише на коруп ция е едно, да има корупция е друго. Помпео не е елементарен политик и мисля, че с тази глупост пробва акъла на българските институции. Задействаха се веднага животинките. За съдия Миталов чувам за първи път, но и сто пъти да чуем за него, важи закона на великия поет - "Какво тук значи някаква си личност". Дори и интелекти като Гешев и Борисов знаят, че хода на Помпео е абсолютна пунта мара, но са задължени да почернят живота на съдия Миталов. За нормално мислещите е ясно, че тук въобще не става въпрос за корупция, а за елементарно съобразено със закона решение. Миланов не е арестуван, не е осъден, правилно е преценено, че няма опасност да се укрие. След като Путин го награди, се върна в България. Къде е проблема? Дори и Помпео знае, че няма проблем. Тогава остава предположението, че прави социолигическо допитване и преценка на психологическото състояние на назначените губернатори.

 • 4
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  Забравихме Костов, вече за всичко е виновен Лозан Панов.

 • 5
  briton avatar :-|
  briton

  Сложете една снимка на този Миталов. Навсякъде или е Помпео или я Панов, или е нещо друго. Дайте да го видим тоз' другар ненаяден.

 • 6
  stx01636817 avatar :-|
  stx01636817

  До goro6. Може да съм лизач, но поне не съм гълтач. Чета ти коментара и си нагълтал кукичката, и стръвта, и плувката.
  Заподозрян в шпионаж отива да получи награда в столицата на държавата, за която е обвинен, че е шпионирал от автократора на същата тази държава. Ти това как ти харесва?
  Жалко, че чакаха американците да санкционират. Трябваше вече да е санкциониран. Стига мекерета.

 • 7
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Г-н баджанака на Артекс(същия) не е ли?

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Изчетох си отново #1.
  Сега бих добавил по подточка д), че спецправосъдието положителен имидж няма и ми е непонятно г-н Босев къду го видя!
  Спецсъдът и спецпрокуратурата на ръба на закона и разума държат с месеци в ареста неосъдени и обвиняват градински пръскачки в заговор срещу републиката. И пак да повторя: "баща" на това безумие е Цв. Цв.

 • 9
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Ами! Според мен директно Сорос е виновен! Чакам само Агент Николай, пардон, депутатът от ГЕРБ Георги Марков, исках да кажа, да цъфне по кАнал 3 и да го обяви пред целокупния български народ! Защо ли още се бави?!

 • 10
  aussie avatar :-|
  aussie

  За да излязат с такова официално изявление предполагам са наблюдавали внимателно банкови сметки, движение на хора и т.н. Това не е просто едно решение изсмукано от пръсти, иначе щяха мен да съобщят за персона нон грата. Или доктор Д!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход