Свидетелства за съдимост ще се вадят от всяко бюро

Създава се централизирана автоматизирана информационна система, която ще обедини всички бази данни за осъждания на граждани

Всеки български гражданин ще може веднага да си извади свидетелство за съдимост, където и да се намира в страната, независимо от мястото му на раждане и адресната му регистрация. Това ще стане възможно след активиране на Централната автоматизирана информационна система (ЦАИС) "Съдебен статус", която ще позволи централизиран и изцяло електронизиран и автоматизиран обмен на данни и предоставяне на услуги. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Министерството на правосъдието за промени в наредбата за бюрата за съдимост (Наредба No 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост).

В момента свидетелство за съдимост може да бъде извадено електронно с дистанционна заявка до Централното бюро за съдимост към Министерството на правосъдието, но само с електронен подпис и липса на осъждане. Извън това, заявка за получаване на свидетелство за съдимост може да се подава само в бюрото за съдимост по местоживеене или по месторождение. С въвеждането на централизирана информационна система, която ще обедини съществуващите все още локални бази данни в електронен вид и така ще позволи и автоматизиране на процесите, заявяването на свидетелство за съдимост ще може да се прави навсякъде.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се