Новият брой:
Какво се случва в държавата

Съдът на ЕС обяви за допустима гражданска конфискация без присъда

Решението във връзка с делото срещу Цветан Василев озадачи юристи, които се занимават с тази материя, заради логически противоречия

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейското право допуска процедура по гражданска конфискация като тази по българския закон, при която съдът постановява конфискация на едно имущество като незаконно придобито, без да се интересува нито от установяването на престъпление, а още по-малко - от постановяване на присъда. Това е по същество много краткият диспозитив на днешното дългоочаквано решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург по първото преюдициално запитване от България за съвместимостта на гражданската конфискация по българския закон с правото на ЕС и по-специално - допустимо ли е да се започне процедура по конфискация въз основа на обвинение за престъпление, а след това тя да продължи независимо от хода на наказателното дело и дори при постановена оправдателна присъда.

Въпреки, че решението на СЕС от днес повтаря основните мотиви на генералния адвокат Елинор Шарпстън по това дело - че правото на ЕС е неотносимо към казуса - то все пак силно озадачи юристите, с които "Капитал" разговаря, заради крайно оскъдните мотиви, които при това не кореспондират с диспозитива. Налице е логическо противоречие, заяви пловдивският адвокат Катина Бончева от адвокатско дружество "Екимджиев и партньори".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.