Q&A: Какво следва след промените в постановлението за компенсациите за бизнеса*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Q&A: Какво следва след промените в постановлението за компенсациите за бизнеса*

Q&A: Какво следва след промените в постановлението за компенсациите за бизнеса*

Промените бяха приети в сряда, работодатели поставят нови въпроси

6057 прочитания

© Надежда Чипева


*Текстът е обновен в 13:00 ч в сряда

Една от големите промени в Закона за извънредното положение от миналата седмица е промяната на размера на компенсациите за работодателите, което пък доведе до необходимостта от промяна на ПМС №55 за реда и условията за определяне и изплащане на тези помощи за бизнеса. Кабинетът прие промените в сряда сутринта, очаква се то да бъде обнародвано в Държавен вестник до петък. Междувременно обаче работодатели поставят много въпроси, на които "Капитал" се опитва да даде отговор.

Има ли смисъл да се чака обнародването на промените в ПМС №55 за компенсации на работодателите, за да се подаде заявление след това?

Работодателите, които имат намерение да кандидатстват за компенсации заради кризата, могат да го направят и преди обнародването в Държавен вестник на промените в ПМС №55 за условията и реда за държавното подпомагане на бизнеса с цел запазване на заетостта и гарантиране на доходите на работниците. Това коментираха за "Капитал" неофициално от Министерството на труда и социалните грижи по повод промените. Мотивът е, че всъщност измененията не са много, повечето са редакционни, а същинската промяна - разширяването на размера на компенсациите, ще се прилага автоматично към всички, които от 31 март насам (когато стартира процедурата) са подали заявления. Друга новост в постановлението е, че възможност да кандидатстват за компенсации без да декларират намаление на приходите получават и автошколите и частните детски градини, спряли дейността си въз основа на заповед на държавен орган.

Към досегашния размер на държавната помощ от 60% от осигурителния доход за месец януари на работника, чиято работа е спряна заради извънредното положение или работното му време е намалено, законът прибави "и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя". Министерството на труда изтълкува това като 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя, изчислени върху брутната работна заплата за пълно работно време. Това е записано и в постановлението - че размерът на компенсацията за работодателя се състои от 60% от осигурителния доход и от дължимите осигуровки върху пълната заплата. Ангажимент на работодателя е да плати на работника остатъка до брутната работна заплата, както и остатъка от дължимите осигуровки.

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението. Финансовите средства, необходими допълнително за изплащане на осигурителни вноски, ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване.

Как ще става изплащането?

Националният осигурителен институт няма да превежда на работодателите средствата за осигурителните вноски, а само за 60% от заплатата. Дължимите осигуровки върху тази сума просто няма да се търсят. Това е логичното прилагане на закона, макар че от буквалния прочит на текста на §6 от Закона извънредното положение излиза, че НОИ ще превежда на работодателите и парите за осигуровките, които те после трябва обратно да внесат.

Коригираният текст на закона гласи: "По време на действието на този закон, но за срок, не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация."

Средствата за компенсациите са за сметка на фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване.

Кога ще започне изплащането на компенсациите за тези, които са подали заявление?

Изплащането на компенсации досега не беше започнало, защото се чакаше одобрението на Европейската комисия или пък решение, че помощта не е държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Днес от ЕК съобщиха, че схемата 60/40 за запазване на заетостта в България, като се субсидират заплатите на стойност 1,5 милиарда лева, е одобрена, съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. Това означава, че изплащането вече може да започне.

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

Има ли краен срок за подаване на заявления?

Още в понеделник Агенцията по заетостта обяви, че във връзка с направените промени в закона за извънредното положение, както и с предстоящите промени в ПМС № 55, отпада срокът (21 април 2020 г.) за подаване на заявление за изплащане на компенсации. Целта е повече представители на бизнеса да се възползват от схемата 60/40 при новите условия.

Формално Агенцията по заетостта продължава да приема заявления и документи за изплащане на компенсации до 13 май, когато изтича извънредното положение. Ако бъде удължено, и този срок ще се удължи. Документи се подават към Дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването, а не към седалището на работодателя. В случай че мястото на работа е на територията на няколко различни бюра по труда, документите се подават само в една от тях по избор на работодателя.

На сайта на агенцията са публикувани образците на необходимите документи за кандидатстване, информация за работодателите и за процедура по кандидатстване.

От кой момент може да се искат компенсации и има ли значение датата на подаване?

Началото на срока, за който се изплаща компенсацията, се определя от датата, на която работодателят е издал заповедта за спиране на предприятието, на част от него или на отделни служители поради извънредното положение (чл. 120в, ал. 1 от Кодекса на труда), или заповедта за установяване на непълно работно време (чл. 138а, ал. 2 от Кодекса на труда) в предприятието или в негово звено. Няма значение кога е подадено заявлението. Срокът за изплащане на компенсации не може да започва преди 13 март - датата на обявяване на извънредното положение, и не може да е за повече от три месеца, или до 13 юни.

*Текстът е обновен в 13:00 ч в сряда

Една от големите промени в Закона за извънредното положение от миналата седмица е промяната на размера на компенсациите за работодателите, което пък доведе до необходимостта от промяна на ПМС №55 за реда и условията за определяне и изплащане на тези помощи за бизнеса. Кабинетът прие промените в сряда сутринта, очаква се то да бъде обнародвано в Държавен вестник до петък. Междувременно обаче работодатели поставят много въпроси, на които "Капитал" се опитва да даде отговор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK