Отмяната на наредбата за образованието по право е откровен властови произвол

Проблемът с несъстоялата се реформа на юридическото образование бе подменен с разрешаване на прием по успеха от дипломата

Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Софийски университет "Св. Климент Охридски".    ©  Цветелина Белутова
Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Софийски университет "Св. Климент Охридски".    ©  Цветелина Белутова

Авторът

доц. д-р Христо Христев е преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски", член на работната група за промени на юридическото образование в екипа на министрите на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева.

Заглавието е на редакцията

През изминалата седмица Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви намерението си да осъществи прием в редица специалности без провеждане на приемни изпити, въз основа на общия успех от обучението в училище и резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Сред тези специалности, за които се предлага да не се провеждат приемни изпити, е и регулираната специалност "Право". Заявеното от най-стария български университет намерение предизвика бурни и противоречиви реакции, като преобладаваха критичните, а в някои случаи дори открито подигравателни коментари. От редица посоки дойдоха пророчески упреци, че това решение ще доведе окончателно до тежко ерозиране на юридическото образование и до все по-дълбока девалвация на юридическата професия. В интернет се появи петиция от настоящи студенти и завършили възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет, която апелира за запазване на престижа на специалността и се обявява против приема без провеждане на приемни изпити.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се