Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Отмяната на наредбата за образованието по право е откровен властови произвол

Проблемът с несъстоялата се реформа на юридическото образование бе подменен с разрешаване на прием по успеха от дипломата

Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Софийски университет "Св. Климент Охридски".    ©  Цветелина Белутова
Софийски университет "Св. Климент Охридски".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Авторът

доц. д-р Христо Христев е преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски", член на работната група за промени на юридическото образование в екипа на министрите на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева.

Заглавието е на редакцията

През изминалата седмица Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви намерението си да осъществи прием в редица специалности без провеждане на приемни изпити, въз основа на общия успех от обучението в училище и резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Сред тези специалности, за които се предлага да не се провеждат приемни изпити, е и регулираната специалност "Право". Заявеното от най-стария български университет намерение предизвика бурни и противоречиви реакции, като преобладаваха критичните, а в някои случаи дори открито подигравателни коментари. От редица посоки дойдоха пророчески упреци, че това решение ще доведе окончателно до тежко ерозиране на юридическото образование и до все по-дълбока девалвация на юридическата професия. В интернет се появи петиция от настоящи студенти и завършили възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет, която апелира за запазване на престижа на специалността и се обявява против приема без провеждане на приемни изпити.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sfasaf avatar :-P
  sfasaf

  СУ направо влизат в крак с времето. Поради некачествената политическа класа у нас път за развитие в кариерата често имат точно тези тройкари от ЮЗУ, които са отворени за всякакви корупционни схеми. Сега тези хора ще могат спокойно да се развиват и в СУ.

  Обикновено преподаването зависи от общото ниво на студентите. Понеже на матурите се преписва доста, приема по матура винаги води до ниско общо ниво. Именно затова например нивото в специалност "Финанси" на УНСС винаги е било много по-високо от това в "Икономика", въпреки че преподават едни и същи хора. До втората година и материала е почти еднакъв. Само че по Икономика приемаха и без изпити, а и приема е по-широк.

  Това ще се случи сега и със СУ. Поне ще си имат парички. Софиянците ще изядат дървото, обаче, защото тук се преписва по-малко. СУ ще приема предимно провинциални лауреати.

  Нередност?
Нов коментар