Първан П. Първанов: Не очаквайте международен стратегически капитал в тази среда

Принципалът на Нюйоркската кантора за международен арбитраж пред "Капитал"

"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал

Първан П. Първанов (Juris Doctor, LL.M., Mag. Iur.) е принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк. Кантората на адв. Първанов е специализирана в инвестиционен и търговски арбитраж и представлява корпоративни клиенти в арбитражни производства в цял свят. Потърсихме мнението му за зачестилите в последните месеци действия от страна на държавата спрямо бизнеса в България и прогнозите, че това ще доведе до нарастване на броя на делата срещу страната в международни съдилища.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


6 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  "Българската конституция е фактически суспендирана. Правото на собственост е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси.

  Презумпцията за невиновност е обърната с краката нагоре, с произтичащите от това персонални и имуществени ефекти. Правото на справедлив процес се потъпква всекидневно. Когато бутнеш тези три колони, правовият ред изчезва и на негово място се настанява произволът."

  Как да го разбере това нашият прост народ?!

 • 2
  blagocvetanov avatar :-(
  Благовест Цветанов

  Звучи абсурдно наличието на какъвто и да е инвеститорски интерес в страна, в която е възможно да има запор на банкови сметки и имущество само въз основа на прокурорско нареждане - преди произнасяне на съда. Страната ни е с непрекъснато променяща се регулаторна рамка, правителството е със склонност към ретроактивно тълкуване на данъчни закони, а водещи бизнесмени говорят за ежемесечна "такса спокойствие" към представители на правителството - нека не изключваме и това, че същите напускат България заради страх от физическото им ликвидиране в ареста. Е, за какъв инвеститорски интерес говорим тук? Европейският съюз чрез своите фондове изкриви българската икономика до такава степен, че голяма част от нея изобщо не се интересува от реален външен инвеститорски принос.

 • 3
  efg58378623 avatar :-|
  Svilen Maximov

  При настоящата ситуация, ако някой сериозен инвеститор влезе в България, авторитетът му със сигурност ще пострада. Сериозната икономика не обича политика. Инвестиция на сериозен играч в България в момента, ще прати ясен знак за лоша политическа хигиена - обвързаност с политици с нисък морал.

 • Никола Йорданов

  Кой луд ще тръгне да развива бизнеса си след като съществува риск (ако стане достатъчно голям) да му го вземат - и то с редица унижения.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Реализира се най-неприятния сценарий, в който "ни оставят намира". Т.е. БГ твърдо се установява като гето за ЕС, в което полицията не влиза и местния дерибей "коли и беси". Мисля че 2019 беше последната с растеж, донякъде инерционен. Сега се задават тежки времена и пробитата лодка ще започне скоростно да "гълта" вода. Не просто ще сме най-бедната страна-членка, но ще разпънем разликата с Румъния на над 40%, което ни гарантира престижното полсендо място за десетилетия.
  Да благодарим на ГЕРБ за тези постижения!

 • 6
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#3] от "Svilen Maximov":

  Многонвеститори имат производства в къде по-опасни държави по Африка и Южна Америка. Подобни корпорации нерядко са по-силни от държави, нещо, предсказано от Шпенглер в "Залезът на Запада", и не ги притеснява липсата на върховенство на правото, ами търсят евтина работна ръка и слугинаж от страна на администрацията. Няма да дойдат читави фирми, занимаващи се с айти и прочее високоплатен бизнес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход