Първан П. Първанов: Не очаквайте международен стратегически капитал в тази среда

Принципалът на Нюйоркската кантора за международен арбитраж пред "Капитал"

"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първан П. Първанов (Juris Doctor, LL.M., Mag. Iur.) е принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк. Кантората на адв. Първанов е специализирана в инвестиционен и търговски арбитраж и представлява корпоративни клиенти в арбитражни производства в цял свят. Потърсихме мнението му за зачестилите в последните месеци действия от страна на държавата спрямо бизнеса в България и прогнозите, че това ще доведе до нарастване на броя на делата срещу страната в международни съдилища.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-(
  evpetra
  • - 1
  • + 19

  "Българската конституция е фактически суспендирана. Правото на собственост е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси.

  Презумпцията за невиновност е обърната с краката нагоре, с произтичащите от това персонални и имуществени ефекти. Правото на справедлив процес се потъпква всекидневно. Когато бутнеш тези три колони, правовият ред изчезва и на негово място се настанява произволът."

  Как да го разбере това нашият прост народ?!

  Нередност?
 • 2
  blagocvetanov avatar :-(
  Blagovest Cvetanov
  • + 15

  Звучи абсурдно наличието на какъвто и да е инвеститорски интерес в страна, в която е възможно да има запор на банкови сметки и имущество само въз основа на прокурорско нареждане - преди произнасяне на съда. Страната ни е с непрекъснато променяща се регулаторна рамка, правителството е със склонност към ретроактивно тълкуване на данъчни закони, а водещи бизнесмени говорят за ежемесечна "такса спокойствие" към представители на правителството - нека не изключваме и това, че същите напускат България заради страх от физическото им ликвидиране в ареста. Е, за какъв инвеститорски интерес говорим тук? Европейският съюз чрез своите фондове изкриви българската икономика до такава степен, че голяма част от нея изобщо не се интересува от реален външен инвеститорски принос.

  Нередност?
 • 3
  efg58378623 avatar :-|
  Svilen Maximov
  • + 10

  При настоящата ситуация, ако някой сериозен инвеститор влезе в България, авторитетът му със сигурност ще пострада. Сериозната икономика не обича политика. Инвестиция на сериозен играч в България в момента, ще прати ясен знак за лоша политическа хигиена - обвързаност с политици с нисък морал.

  Нередност?
 • Никола Йорданов
  • + 11

  Кой луд ще тръгне да развива бизнеса си след като съществува риск (ако стане достатъчно голям) да му го вземат - и то с редица унижения.

  Нередност?
 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 11

  Реализира се най-неприятния сценарий, в който "ни оставят намира". Т.е. БГ твърдо се установява като гето за ЕС, в което полицията не влиза и местния дерибей "коли и беси". Мисля че 2019 беше последната с растеж, донякъде инерционен. Сега се задават тежки времена и пробитата лодка ще започне скоростно да "гълта" вода. Не просто ще сме най-бедната страна-членка, но ще разпънем разликата с Румъния на над 40%, което ни гарантира престижното полсендо място за десетилетия.
  Да благодарим на ГЕРБ за тези постижения!

  Нередност?
 • 6
  itoskov avatar :-|
  Woland
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#3] от "Svilen Maximov":

  Многонвеститори имат производства в къде по-опасни държави по Африка и Южна Америка. Подобни корпорации нерядко са по-силни от държави, нещо, предсказано от Шпенглер в "Залезът на Запада", и не ги притеснява липсата на върховенство на правото, ами търсят евтина работна ръка и слугинаж от страна на администрацията. Няма да дойдат читави фирми, занимаващи се с айти и прочее високоплатен бизнес.

  Нередност?
Нов коментар