Депутати предлагат процедура за доброволно събиране на задължения

Идеята беше записана в програмата на правителството за подобряване на инвестиционната среда за 2019 г., подкрепя се и от Камарата на ЧСИ

Съвсем нова процедура за доброволно извънсъдебно изпълнение на парични задължения, за които няма издаден изпълнителен лист, предлагат група депутати от "Обединени патриоти", начело с Валери Симеонов. Процедурата е подобна на тази, за която отдавна призовават от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), с мотив, че тя дава една допълнителна възможност за длъжниците, при това - напълно безплатна за тях от гледна точка на разноските по производството.

Любипитното е, че макар и внесена от НФСБ, идеята за въвеждане на процедура по доброволно извънсъдебно събиране на малки задължения беше записана в програмата на правителството за подобряване на инвестиционната среда за 2019 г. Същевременно от КЧСИ споделят, че тази мярка е изключително полезна дори и без да е налице криза, а в настоящия момент, когато се очакват сериозни затруднения за гражданите и бизнеса, тя е повече от уместна.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се