Конституционният съд: главният прокурор не надзирава разследванията срещу себе си

Решението не дава отговор на въпроса може ли да има независимо и ефективно разследване на главния прокурор от негов подчинен

Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, които главният прокурор осъществява по силата на Конституцията, не включва случаите, когато прокурор разследва главния прокурор. Това обяви днес Конституционният съд по искането на Министерския съвет за тълкуване дали когато даден прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, върху него обвинител №1 може да повлияе чрез осъществяване на конституционното си правомощие за надзор за законност и методическо ръководство.

Решението на КС, по доклада на съдия Гроздан Илиев (вижте тук), е прието единодушно. Същевременно от него трудно може да се направи извод, че то дава зелена светлина на спорния правителствен законопроект, лансиран през декември м.г., чиято цел бе да изпълни ангажимента пред Съвета на Европа и пред Европейската комисия за създаване на ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се