Баневи съдят прокуратурата за близо 12 млн. лева обезщетение за вреди

Съпрузите имат три жалби до Съда в Страсбург, които, обединени, приоритетно са придвижени към българското правителство за становище

Евгения и Николай Баневи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения смятат, че прокуратурата е действала крайно недобросъвестно, когато през октомври 2018 г. е поискала от френските власти тяхното задържане с европейска заповед за арест, въпреки че отлично е знаела, че двамата се връщат в България, за да съдействат на обвинението. Тази недобросъвестност продължава и досега, защото Банев все още е с мярка за неотклонение "Задържане под стража" с аргумента, че е бил принудително задържан и има опасност да се укрие.

Това е част от тезата на двамата Баневи в общия им иск срещу прокуратурата за обезщетение за вреди от незаконно задържане на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Цената на иска е общо 11 761 111.11 лева (единадесет милиона седемстотин шестдесет и една хиляди сто и единадесет лева и единадесет стотинки), като всеки от двамата съпрузи претендира за обезщетение от по 5 млн. лева, а остатъкът е мораторна лихва от датата на задържането им във Франция на 26 октомври 2018 г. до внасянето на иска - 20 юли 2020 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове