Седмичен бюлетин за правни новини

На 17 август ГЕРБ обяви, че депозира в парламента проект за нова конституция. Всъщност това не е вярно и няма как да стане, защото за внасянето на такъв проект са необходими подписите на поне половината от народните представители (120 депутати). В действителност ГЕРБ внесе в деловодството на парламента писмо до останалите парламентарни групи с предложение за разговор по проекта, което процедурно не би следвало да става през деловодството.

Седмичен бюлетин за правни новини

Проектът на ГЕРБ за нова конституция провокира силна критика; Опасения около предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс; Предлагат съществени промени в Закона за кредитните институции

3599 прочитания

На 17 август ГЕРБ обяви, че депозира в парламента проект за нова конституция. Всъщност това не е вярно и няма как да стане, защото за внасянето на такъв проект са необходими подписите на поне половината от народните представители (120 депутати). В действителност ГЕРБ внесе в деловодството на парламента писмо до останалите парламентарни групи с предложение за разговор по проекта, което процедурно не би следвало да става през деловодството.

© ГЕРБ


Проектът на ГЕРБ за нова конституция доминира цялата седмица, а коментарите за него са рязко отрицателни.

На този фон донякъде подценена остава темата за предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, за които експерти изказаха сериозни опасения. По темата обаче тепърва се очакват становищата на политическите партии и на специалистите по изборни системи.

Прокуратурата свиква в понеделник Национално съвещание, което трябва даде отпор на исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев като легитимация за оставането му на поста.

"Трябват малко повече арести в тази държава и ще се оправят нещата. Било е някога, пак ще бъде, пак ще стане." Репликата е на Иван Гешев, отправена към жители на ловешкото село Скобелево, където във вторник се проведе поредната акция на МВР и прокуратурата срещу битовата престъпност.

//ТОП 3

Проектът на ГЕРБ за нова конституция провокира силна критика

Проектът на ГЕРБ за нова конституция предизвика шок сред юристите както заради липсата на обосновка защо се налага той, така и заради позорно ниското качество на документа. Това обяснява защо много юристи отказаха въобще да коментират документа по същество с обяснението, че той не представлява годен обект за коментар. На този фон се откроява задълбоченият анализ на доктора по конституционно право Симона Велева, в който между другото се казва, че в проекта са преписани близо 155 от 169 текста на действаща конституция. От вторник започват преговори за събирането на подписите под проекта, като управляващите поставиха краен срок до началото на новата парламентарна сесия на 2 септември. Повече за законопроекта и действителните цели на лансирането му четете в темата на новия брой на "Капитал".

Предложенията за промени в Изборния кодекс родиха опасения за подготвяно манипулиране на изборите

Остри коментари предизвика проектът за промени в Изборния кодекс, внесен от 49 народни представители на ГЕРБ в понеделник, едновременно с обвяването на проекта на управляващите за нова конституция. Освен множеството юридически дефицити той създава сериозни опасения, че е замислен като система от условия за манипулиране и фалшифициране на изборите (вижте тук). Същевременно, въпреки че е мотивиран основно с необходимостта за гарантиране на машинно гласуване на следващите избори, за които ГЕРБ обяви, че ще настоява да са за Велико народно събрание (ВНС), проектът изключва машинното гласуване при произвеждането на изборите за ВНС (вижте тук). Освен това той предвижда и невъзможни хипотези, като например 200 едномандатни района за мажоритарни избори за ВНС, във всеки от които да няма секции от различни общини, при положение че в България има 265 общини.

Национално съвещание на прокурорите ще обсъжда как да се защитава "независимостта на прокуратурата"

Над 700 прокурори и следователи ще се съберат в понеделник от 11 часа в резиденция "Бояна" на национално съвещание, на което ще се обсъжда как да се защити "прокурорската независимост". Съвещанието се свиква по инициатива на прокурорската колегия на ВСС, която на 10 август излезе с декларация срещу медийни публикации и изявления на политици, в които се поставя искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и се мотивира необходимостта от отчетност и отговорност на прокуратурата и главния прокурор. Това бе използвано от Гешев като основание да разпрати до всички прокуратури разпореждане за свикване на национално съвещание, като в него се казва, че присъствието е по желание. Иван Гешев иска легитимация, бе коментарът на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в интервю пред ФАКТИ, в което коментира както състоянието на прокуратурата и причините, довели до това, така и дефицитите в проекта на ГЕРБ за нова конституция по отношение на уредбата на съдебната власт.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

"Осемте джуджета" застигна и Сотир Цацаров >> Четвъртата част от разследването на Антикорупционния фонд, разкриващо данни за сериозна корупция в прокуратура, показа, че ден след като бизнесменът Илия Златанов се среща с бившия бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, главният прокурор възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Златанов. Цацаров обяви разкритията за внушения на "авторите и техните идейни и финансови спонсори".

Колко дълго може да управлява кабинет в оставка >> Оправдани ли са сегашните опасения, че Великото народно събрание може да наследи настоящото правителство. При определени обстоятелства, които всъщност зависят главно от управляващото мнозинство, настоящото правителство, дори в оставка, може да продължи да управлява страната и през целия мандат на ВНС.

Републиката ще става прокурорска по конституция >> Някой е излъгал премиера, че Венецианската комисия препоръчва "прокурорите да си избират прокурори" и да си имат "Съдебен съвет на прокурорите", коментира бившият български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Конституционализъм и разделение на властите - номинална и фактическа конституция. Дефицити в българския конституционен модел на съдебната власт. Втора част от изследването на съдия Благовест Пунев, който предлага параметри на бъдеща конституционна реформа на съдебната власт, в която да остане само съдът, излизане на прокуратурата от съдебната власт и разграждане на централизираната й структура, нов модел на избор на главния прокурор, преминаване на следствието към изпълнителната власт и др.>> Диалог

Адвокати питат: За 14 години колко средства и по какви проекти са изхарчени за електронно правосъдие?! Поводът е заявеното на зaceдaниe нa Πлeнyмa нa BCC, че нямa вpъзĸa мeждy Единнaтa инфopмaциoннa cиcтeмa нa cъдилищaтa и eдинния пopтaл зa eлeĸтpoннo пpaвocъдиe, в резултат на което ниĸaĸви eлeĸтpoнни ycлyги нямa дa бъдaт дocтъпни дo гpaждaни и aдвoĸaти >> ДеФакто

Адвокатурата е против кабинетът и колективни органи да искат тълкувателни решения. Прекомерното разширяване на кръга субекти, които да могат да искат тълкувателни решения, е необосновано и неправилно. Това ще доведе до много искания, които не отговарят на изискванията за тълкувателно решение, се казва в становище на Висшия адвокатски съвет по проекта за промени в Закона за административните нарушения и наказания >> Лекс.бг

ВКС решава кой съд групира наказанията, когато една от присъдите е постановена в друга страна от ЕС. Спорът за подсъдност е повдигнат от съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, след като дело за кумулация на наказания е било изпратено от Районен съд - Видин >> Лекс.бг

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Финансовото министерство предлага съществени промени в Закона за кредитните институции

Законопроект на финансовото министерство предлага съществени промени в Закона за кредитните институции, свързани с нова уредба за въвеждане на: изискване за издаване на одобрение на финансов холдинг и финансов холдинг със смесена дейност, предприятие майка на група, в състава на която има институция; промени в режима за налагане на допълнително капиталово изискване на банка; възлагане на нови правомощия на БНБ и КФН във връзка с противодействието на прането на пари и финансирането на тероризъм; закрепване на принципа за равно заплащане в банките на мъжете и жените за равен труд; промени в частта за надзорните мерки и др.

//ИНТЕРЕСНО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 74 от 21 август 2020 г.

Три нови наредби за дейността на одитните комитети и регистъра на одиторите

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори публикува три нови наредби за дейността и поддържането на регистъра на одитните комитети в публичните предприятия и регистъра на одиторите. Наредба №1 от 7 юли 2020 г. за условията и реда за съставяне и поддържане на регистъра на одитните комитети в предприятията от обществен интерес, Наредба №2 от 7 юли 2020 г. за формата и съдържанието на годишните доклади за дейността на одитните комитети на предприятията от обществен интерес и Наредба №3 от 14 юли 2020 г. за условията и реда за съставяне и поддържане на регистъра на регистрираните одитори.

Проектът на ГЕРБ за нова конституция доминира цялата седмица, а коментарите за него са рязко отрицателни.

На този фон донякъде подценена остава темата за предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, за които експерти изказаха сериозни опасения. По темата обаче тепърва се очакват становищата на политическите партии и на специалистите по изборни системи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход