Румънското правителство обмисля премахване на спецпрокуратурата за магистрати

Любопитни изводи от заключенията на генералния адвокат Бобек по румънско дело пред Съда на ЕС - за мониторинга, спецпрокуратурата и съдебния инспекторат

Съд на ЕС
Съд на ЕС    ©  Съд на ЕС
Съд на ЕС
Съд на ЕС    ©  Съд на ЕС

Румънското правителство обмисля да премахне специализираната прокуратура за магистрати, създадена с извънредно законодателство през 2018 г. Това става ясно от заключението на генералния адвокът към Съда на Европейския съюз (СЕС) Михал Бобек, по любопитно румънско дело, свързано с ефекта на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния.

В мотивите на обширното заключение, където една голяма част е посветена на спецотдела за разследване на магистрати към върховната прокуратура, се казва, че създаването на това звено е станало без ясна обосновка и може да създаде впечатление, че е политически мотивирано. "Това, което по-скоро излиза заплашително на преден план, е всемогъща структура, която разбира се може да защитава, но може и да упражнява контрол и влияние", а обстоятелствата около неговото функциониране по-скоро сочат, че то "в действителност води до отслабване на борбата с корупцията на високо равнище", се сочи в изложението на Бобек.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се