Как държавата отчуждава имоти за жълти стотинки

Порочният законов механизъм за определяне на обезщетението за отчуждените имоти поражда сериозен правозащитен проблем

Екипът на Правната програма на Института за пазарна икономика (ИПИ) и на адвокатско дружество "Екимджиев и партньори" представиха във вторник на онлайн конференция резултатите от анализ, озаглавен "Проблемни аспекти при отчуждаването на имоти за държавни и общински нужди"*. Предмет на анализа е правозащитният проблем, произтичащ от порочния законов механизъм за определяне на обезщетението за имотите, което държавата и общините отчуждават. Този механизъм е базиран на непазарен критерий и води до явна несправедливост и крайна диспропорционалност на обезщетенията. Проблемът се задълбочава от непълната юрисдикция и стеснен съдебен контрол от националните съдилища.

Пълния текст на правния анализ с автори Михаил Екимджиев, Милена Докова-Костадинова и Иван Брегов можете да прочетете тук.Текстът на Иван Брегов, ръководител на Правната програма на ИПИ, представя изводите в изследването.

Представете си, че скоро сте си купили имот, започнали сте да строите къща и понеже парцелът е голям и с добро разположение, обособявате място за автосервиз и кафене. Теглили сте кредит, банката е оценила имота на 200 000 евро. И изведнъж пристига заповед за отчуждаване - било защото държавата планира магистрала или индустриална зона в района, било защото общината се кани да прокара път, за да има как да се стигне до новата зона и съществуващия технологичен парк. Обезщетението, което държавата ви е определила за имота, е 30 000 лв., т.е. 13 пъти по-ниско от оценката на банката за имота. Обжалвате заповедта, но багерите вече проправят път през терена, тъй като държавата е поискала предварително изпълнение на акта за отчуждаване, а делото, по което ще се определи окончателната цена на имота, ще се точи още много време.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се