Нова идея: всеки прокурор да може да кандидатства за "супервайзър на главния прокурор"

Законпроектът за новата позиция на разследващ главния обвинител мина първо четене в комисия, ГЕРБ има амбиции да го приеме до края на мандата на парламента

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова

Когато не искаш или не можеш да реформираш една институция, създаваш друга. Така зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков коментира в сряда поредния законопроект на управляващите, с който се афишира намерение за създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

Законопроектът предвижда създаването на специален прокурор със 7-годишен мандат, който да не прави нищо друго, освен да разследва сигнали срещу главния прокурор. В парламентарната правна комисия в сряда новата фигура бе окачествена като "супервайзер на главния прокурор", "главен прокурор бис", най-главен прокурор и по-главен прокурор", но въпреки сериозните критики както срещу концепцията, така и срещу реализацията й, които проектът повдигна до момента в обществото, той бе подкрепен с 11 гласа "за" и 9 въздържали се, без нито един против.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се