"Златните паспорти" остават, при това - с екстри

Преди година и половина уравляващите инициираха промяна в закона, за да премахнат схемата за гражданство срещу инвестиции. Сега даже я разшириха

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След дълго тупане на топката на промените в Закона за българското гражданство парламентът в крайна сметка не премахна възможността за придобиване на гражданство срещу т.нар. краткотрайни инвестиции, както предлагаше Министерството на правосъдието и както настояват институциите на ЕС. Почти единодушно и практически без дебат в петък депутатите окончателно оставиха всички досегашни опции, по които граждани на трети страни извън ЕС могат си купят т.нар. златен паспорт срещу инвестиция, а в някои отношения даже разшириха тази възможност.

Това само по себе си е парадоксално, защото първоначалният законопроект на Министерството на правосъдието тръгна именно заради настояването на ЕС България да преосмисли политиката си за даване на гражданство срещу инвестиции. Вместо това сега парламентът само вдигна минимума на инвестицията в много ограничен брой от хипотезите - от един на два милиона лева в акции и облигации на български търговски дружества, а някои от съществуващите опции бяха допълнени с нови условия, като например създаване на определен брой работни места. Същевременно с преходна разпоредба към закона - която не бе обсъдена в правната комисия преди второто четене, а бе предложена от Йордан Цонев (ДПС) направо в пленарната зала - се дава възможност на всички чужди граждани, които до влизане на промените в сила са получили разрешение за пребиваване срещу инвестиции по сегашните условия, да кандидатстват за гражданство по този ред, стига вложенията им да са поне на 5 години. Право да искат гражданство имат и членовете на техните семейства. Според Цонев това ще предотврати опасността тези хора да съдят България за големи обезщетения, защото вече са инвестирали, за да получат български паспорти. Ставало въпрос за "60-70 инвеститори", каза Цонев, но без да поясни колко са членовете на техните семейства, нито от коя институция изхождат тези данни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар