Заповеди за арест от България няма да важат в ЕС. Васил Божков: Идвам

Решение на съда на ЕС в Люксембург приема, че българското право не съответства на европейското, защото не позволява предварителен съдебен контрол

Издадените от българската прокуратура европейски заповеди за арест (ЕЗА) няма да се изпълняват от другите държави от ЕС. Това е накратко ефектът от решението на Съда на ЕС (СЕС) от сряда, където в прав текст се казва, че българското право за издаване на ЕЗА не отговаря на стандартите на европейското право, защото не предвижда предварителен съдебен контрол върху самата Европейска заповед за арест, както и върху акта за задържане, на който тя се основава.

Решението предизвика силно вълнение в юристите, занимаващи се с наказателно право у нас, още повече че то е предизвестено. Спорът дали българското право отговаря на европейските стандарти тече от повече от две години в професионалните среди, и то доста разгорещено. Нееднократно уважавани юристи обясняваха, че българският закон трябва да се промени спешно, за да не се стигне до сегашното положение, когато Европа ще откаже да ни предава издирвани лица, срещу които има наказателно преследване или са осъдени на затвор. Парадоксът е, че това става в момент, когато парламентът не работи и не може да се въведат необходимите законови поправки, които да предвидят изискуемия предварителен съдебен контрол, коментира за "Капитал" адвокат Андрей Янкулов, бивш прокурор, който отдавна следи темата. Малко по-късно в четвъртък Министерството на правосъдието обяви, че спешно свиква работна група да пише законопроект.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се