Съветът на Европа пак настоя за намаляване на влиянието на главния прокурор във ВСС

Липсват и ясни правила за временното му отстраняване от длъжност, когато срещу него има разследване

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

До избора на новия Висш съдебен съвет през 2022 г. българските власти трябва да въведат подходящи мерки, за да намалят евентуалното влияние на главния прокурор в институцията. Това е една от основните препоръки в поредната резолюция на Комитета на министрите към Съвета на Европа по изпълнението на решението "Колеви срещу България", констатирало безконтролността и безотчетността на главния прокурор и липсата на гаранции за ефективното му разследване в български условия. Това далеч не е първото становище на орган на Съвета на Европа, в което се говори за силната неформална власт на главния прокурор върху ВСС, но сега се поставя в контекста на новата фигура на особен прокурор за разследване на главния и дори се определя времеви хоризонт.

Резолюцията, публикувана в петък, е първото становище на орган на Съвета на Европа след приемането на законовите промени, с които се създава специален прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Затова бе очаквано с интерес от експертната общност. До момента всички досегашни опити на управляващите от ГЕРБ да изпълнят критериите на Съвета на Европа за приемане на механизъм за разследване на главния прокурор бяха отхвърляни като несъстоятелни още на ниво законопроект. Затова при последния си опит управляващите смениха тактиката и форсираха приемането на закона за новия специален прокурор само за два месеца. Този път не бе поискано становище на Венецианската комисия въпреки заричането на властите, че ще го направят. Нещо повече - управляващите даже укриха писмото на директора на дирекция "Права на човека" към Съвета на Европа до българските власти с предварителни коментари по законопроекта преди гласуването му на първо четене на 19 януари. А в началото на януари, по време на изслушване в мониторинговата група за демокрация към Европейския парламент, представител на Венецианската комисия определи идеята за специален прокурор, който да разследва главния, като "странна" и посочи, че тя няма аналог в света.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • evpetra
  • + 1

  "Общото впечатление от последното становище на Комитета на министрите е за умора в органите на Съвета на Европа от продължаващия вече десет години диалог по темата, който става все по-безсмислен."

  Всички нормални хора са уморени от този безсмислен диалог. Като не могат да ни изхвърлят вече от ЕС, да ни лишат от право на глас и да ни спрат парите!

  Нередност?
 • kdo52372883
  • + 2

  Съветът на Европа за съжаление отдавна се упражнява в пустословие и празно дрънкане по тази тема. Досега отдавна те трябваше да са активирали наказателна процедура срещу България - както са го правили срещу разни бивши съветски средноазиатски републики, където сталинизмът в прокуратурата е все така жив и здрав, както у нас.

  Но те не го правят. Защо ли?! Да не би щото Боеку е best friends с Жан-Клод Ишиаса, както и сега с Фон-дер-Мон-шер?!

  Нередност?
Нов коментар