Гражданската конфискация е държавен произвол, срещу който никой не е защитен

Защо купувачите на имоти от Нове хоумс "на зелено" са в безизходица и как това може да се случи на всеки, обяснява адв. Георги Атанасов

Адвокат Георги Атанасов
Адвокат Георги Атанасов    ©  Надежда Чипева
Адвокат Георги Атанасов
Адвокат Георги Атанасов    ©  Надежда Чипева
Адвокат Георги Атанасов от адвокатско дружество "Доковска, Атанасов и съдружници" от години отблизо следи и анализира все по-проблемното развитие на т.нар. гражданска конфискация в България. Има много публикации по темата в различни медии - както в научни специализирани издания, така и в конвенционални медии. Застъпва тезата, че в конфискационната процедура, прилагана от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), не са защитени правата както на страните, така и на третите лица, които пък са изцяло лишени от защита.

Конкретният повод да се обърнем за коментар към него е отвореното писмо на гражданите, купили си на зелено 220 апартамента в комплекса Nove Homes в София, които след намесата на КПКОНПИ и налагането на възбрана върху тези имоти са застрашени да загубят и парите, и надеждите си да се сдобият с жилища, без някога да могат да получат каквато и да е компенсация. (Повече по темата вижте в публикацията на "Капитал" Купувачи на 220 апартамента в Nove Homes протестират и питат "Бездомни ли ще сме?".)

С уговорката, че е адвокат на една от очакваните ответници в производството по конфискация пред КПКОНПИ - Елена Динева, адвокат Атанасов се съгласи да коментира принципните проблеми в този и други подобни казуси, които по неговите думи са стотици. Това, което се случва в тези процедури, не е конфискация, а национализация, казва адв. Атанасов.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се