Седмичен бюлетин за правни новини

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието ще проведе публично заседание днес от 14 часа, на което се очаква да бъде преизбрана сегашната директорка Миглена Тачева за втори мандат.

Седмичен бюлетин за правни новини

Спорове около преизбирането на Миглена Тачева начело на НИП за втори мандат; 564 съдии с подписка срещу модел 4 за реформа на съдебната карта; Близките на командоса Емил Шарков осъдиха България в Страсбург

2704 прочитания

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието ще проведе публично заседание днес от 14 часа, на което се очаква да бъде преизбрана сегашната директорка Миглена Тачева за втори мандат.

© Надежда Чипева


Бурната предизборна седмица предложи и много правни новини, някои от които с продължение.

Изборът на специалния прокурор, който ще разследва главния прокурор и заместниците му, ще се отложи за неопределено време до произнасянето на Конституционния съд по делото срещу текстове от закона, с който бе създадена новата фигура на специалния прокурор. В сряда Прокурската колегия реши да отправи предложение до Пленума на ВСС процедурата за избор да се открие, както изисква законът, а след това веднага да се спре докато КС обяви решението си.

КС отклони искането на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу текстове от Закона за мерките срещу прането на пари, засягащи дейността на адвокатите, с мотив, че ВАдС може да иска установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, но не и да използва това правомощие, за да отстоява интересите на определена професионална общност (определението вижте тук).

Πeтчлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд oтмeни oтĸaзa нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия дa oбpaзyвa диcциплинapнo дeлo cpeщy Гeopги Ушeв пo пpeдлoжeниe нa Лoзaн Πaнoв и въpнa пpeпиcĸaтa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт "зa пpoдължaвaнe нa пpoизвoдcтвoтo". Панов поиска наказание за Ушев след проверка на ВКС за делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд, установила данни за натиск.

ТОП 3

Спорове около преизбирането на Миглена Тачева начело на НИП за втори мандат

На 5 април (понеделник) от 14 часа Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) ще проведе публично заседание, излъчвано онлайн, на което се очаква да бъде преизбрана сегашната директорка Миглена Тачева за втори мандат. Това се случва в контекста на сериозни опасения за развитието на НИП, качеството на преподаването и общата атмосфера в институцията. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов Тачева ще получи служебно втори петгодишен мандат без конкурс, което е в нарушение на принципите на равен достъп, публичност и прозрачност. Според Тачева, както и мнозинството в УС, законът предвижда, че ако настоящият директор се кандидатира за втори мандат, избор не се насрочва, а се започва процедура по преизбиране, в рамките на която УС може направо да назначи директора за втори мандат, стига оценката за дейността му да е най-малко добра. В българското законодателство няма друга подобна процедура, при която провеждането на конкурс зависи от желанието на досегашния титуляр на поста. Още по темата вижте тук

Близките на командоса Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Роднините на убития през 2014 г. при скандалната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург. Осъдителното решение не е за начина, по който е проведена операцията, а защото властите са засекретили чак до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането й. В този период при пълна липса на публичност, близките не са имали достъп до тези доклади и съответно не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо проведена операция. Решението на ЕСПЧ по делото Рибчева и други срещу България е интересно не само заради политическия скандал, който този случай предизвика навремето, а и защото за първи път по българско дело в Страсбург се появява оплакване от името на полицай за лошо планирана полицейска операция. Решението задава стандартите за ангажимента на държавата за опазване на живота и здравето на полицейски служители. Още по темата тук

564 съдии с подписка срещу модел 4 за реформа на съдебната карта

564 съдии от 71 съдилища от цялата страна и от всички нива внесоха във Висшия съдебен съвет и Съвета за партньорство към него становище срещу одобрения от кадровиците модел 4 за реформа на съдебната карта. Според тях предлаганата реформа ще доведе до създаването на съдии "второ качество", до деквалификация и демотивация на районните съдии и отлив на обучени и мотивирани юристи от съдийската професия, ще засегне независимостта, ще задълбочи проблема с натовареността и ще "запуши" още повече конкурсите. Основното възражение е срещу предложението за промяна на родовата подсъдност така, че районните съдилища да гледат само леки дела. Подобно обединяване на съдии срещу дадена политика е необичайно през последните години. Подробности тук. Месец по рано Съюзът на съдиите в България разпространи становище срещу модел 4.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Адв. Георги Атанасов: Гражданската конфискация е държавен произвол, срещу който никой не е защитен () >> Защо купувачите на имоти от Нове хоумс "на зелено" са в безизходица и как това може да се случи на всеки. В България процедурите по т.нар. гражданска конфискация не предвиждат никакви специални мерки за защита на третите лица, чиито права са засегнати от конфискацията. Дори когато става въпрос за пострадали от същото престъпление, заради което се иска отнемане на дадена облага като незаконно придобита.

Най-важното за новия закон за потребителските продажби >> Дори когато потребителят на цифрови услуги не плаща цена, а предоставя само лични данни, дейността на търговеца също е обект на регулация. Коментар на адв. Радослава Макшутова и адв. Никола Стойчев за новия Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки, обнародван на 19 март т.г.

Съдът: Бившият шеф на НДК Боршош е невинен по всички обвинения, прокуратурата не е чела закона >> Председателят на състава на Софийския градски съд Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни, че прокуратурата не е чела законите, а по обвинението за присвояване коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото.

Как може да се коригира сбъркана винетка >> От Националното тол управление обясняват какъв е редът за поправка на данните при сбъркана винетка след като с промените в Закона за пътищата, влезли в сила от 19 март, вече е предвидена възможност за такава корекция. Условието е при проверката безспорно да се установи, че в България не съществува регистрирано превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Къде сбърка тричленният състав на ВАС по делото за видеонаблюдението на изборите? Коментар на съдия Васил Петров, доктор по административно право, за oпpeдeлeниeто от петък, с което тpичлeнният cъcтaв нa BAC, ocтaви бeз paзглeждaнe иcĸaнeтo зa cпиpaнe нa изпълнeниeтo >> ДеФакто

Законът преди софтуера или как Агенцията по вписванията беше осъдена за над 100 000 лв. за невярно удостоверение. Софтуерът не извинява АВ за издадено невярно удостоверение за тежести, законът я задължава как да води имотните партиди и тя трябва да се ръководи от него, а не от информационните си продукти, за да гарантира правната сигурност. Това следва от решение на Варненския апелативен съд, който осъди агенцията да плати обезщетение на двама съпрузи, изгубили дома си >> Лекс.бг

Издателство "Сиби": Топ 5 на законодателните феномени, завещани от 44-то Народно събрание. Клacaция, бaзиpaна eдинcтвeнo нa нeoбичaйнaтa и/или зaбaвнa зaĸoнoдaтeлнa тexниĸa, бeз ĸoмeнтap зa цeлecъoбpaзнocттa нa възпpиeтитe peшeния >> ДеФакто

//СЪДЕБНИ

ВАС: Управител, прокурист, член на управителен орган на фирма, осуетил събирането на данъци и осигуровки, отговаря и за лихвите върху задълженията на дружеството

Управител, член на орган на управление, прокурист, търговски представител, търговски пълномощник на фирма, който укрие информация от данъчните, която е бил длъжен да обяви, и по тази причина не са събрани данъците и осигуровките, които дружествота дължи, отговаря не само за непогасените задължения, но и за лихвите, които дължи дружеството. Това прие Върховният административен съд в Тълкувателно решение №5/29 март 2021г. Става въпрос за отговорността на третети лица по чл. 19, ал. 1 и 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която по условие се отнася за непогасените задължения от недобросъвестни действия, ощетили фиска. Според ВАС тя включва и установените лихви за забава върху непогасените задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски на дружеството.

ВАС: Срокът за съставяне на акт за нелоялна търговска практика започва да тече от откриване на нарушителя

С Тълкувателно решение №4/ 29 март 2021 г. ВАС приема, че тримесечният срок за съставяне на акт за установяване на административно нарушение за нелоялни търговски практики, започва да тече от откриване на нарушителя съгласно чл. 34, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Делото е образувано по искане на главния прокурор, който сезира ВАС за противоречива практика, като част от съдиите приемат, че срокът започва да тече от датата на заповедта на председателя на КЗП за забрана на прилагането на нелоялна търговска практика. Към този момент обаче нарушителят вече е открит и тримесечният срок е започнал да тече съгласно ЗАНН.

ВАС обяви инструкцията за предварителните проверки за нищожна

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви Инструкцията за провеждане на предварителни проверки на прокуратурата и МВР за нищожна (решението вижте тук). Инструкцията е нормативен административен акт, за който е налице императивно изискване за обнародване в Държавен вестник, но това не е било направено и следователно тя никога не е станала част от действащото право. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС. Инструкцията е издадена през 2011 г. и още на следващата година ВАС отмени няколко оспорени текста от нея с мотив, че тя не е обнародвана, но тогава цялата инструкция не бе атакувана. През 2014 г. главният прокурор прокурор Сотир Цацаров и тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев издадоха нова инструкция за отмяна на предишната, но и тя беше обявена за нищожна със същите мотиви - не е минала през обществено обсъждане и не е била обнародвана.

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Промени в уредбата на частната охранителна дейност

Промени в три наредби, свързани с частната охранителна дейност, предлага МВР за обществено обсъждане. В Наредба № 8121з-610 от 2018 г. за реда, по който лицата удостоверяват, че отговарят на изискванията на Закона за частната охранителна дейност се предлагат промени заради препоръки на ЕК в рамките на наказателна процедура от 26 юли 2019 г. за неизпълнение на задълженията на държавата за свободно предоставяне на услуги поради съществуващи ограничения за временното трансгранично предоставяне на частни охранителни услуги. Предвиждат се облекчения на начина, по който чуждестранните търговци ще удостоверяват, че отговарят на нормативните изисквания за извършване на частна охранителна дейност в страната.

Същевремено се предлага отмяна на две други наредби - Наредба № I-121 от 24.06.2004 г. за реда за организиране охраната при транспортиране на ценни пратки и товари и Наредба № 8121з-902 от 22.08.2016 г. за условията и реда за извършване на лична охрана на физически лица, които са подменени с Наредба № 8121з-611 от 11 юни 2018 г. за условията и реда за организация и извършване на видовете частна охранителна дейност.

Бурната предизборна седмица предложи и много правни новини, някои от които с продължение.

Изборът на специалния прокурор, който ще разследва главния прокурор и заместниците му, ще се отложи за неопределено време до произнасянето на Конституционния съд по делото срещу текстове от закона, с който бе създадена новата фигура на специалния прокурор. В сряда Прокурската колегия реши да отправи предложение до Пленума на ВСС процедурата за избор да се открие, както изисква законът, а след това веднага да се спре докато КС обяви решението си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход