Съдът в Страсбург: Държавите могат да въвеждат задължителна ваксинация

Дългоочаквано решение на съда дава правозащитните стандарти за ваксинацията и допуска налагане на санкции при отказ от ваксиниране

Чешката здравна политика за задължителна ваксинация на деца срещу определен периметър от болести съответства напълно на най-добрия интерес на децата. Тези мерки са балансирани и необходими в едно демократично общество. Това обяви днес Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург в едно решение, което дълго бе очаквано от здравните власти в страните членки, тъй като то дава основните стандарти за спазване на човешките права в политиката по ваксинацията, а темата е особено важна от години със засилването на антиваксърските настроения в международен мащаб. Най-същественият извод от решението е, че държавите по своя преценка могат да въвеждат задължителни ваксинации и санкции за неспазването им в интерес на общественото здраве и правата на всички хора и при спазване на пропорционалността на тези мерки. Конкретният повод са детските ваксини, но стандартът е общовалиден.

Косвено решението дава аргументи и в актуалния дебат за ваксинирането срещу ковид-19 и въвеждането на ваксиналния паспорт, доколкото не изключва възможността да се налагат санкции при отказ от ваксиниране. Тези санкции, разбира се, трябва да бъдат преценявани и с оглед тяхната пропорционалност - дали не са прекалено тежки спрямо съответното нарушение, но същественото е, че на всяка държава се признава възможност да предвиди по своя преценка негативни последици от отказа за ваксиниране, съответно - отказа да допуснеш задължителна ваксинация на детето.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се