Седмичен бюлетин за правни новини

Новото председателство на парламента (отляво надясно): Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън!"), Цвета Караянчева (ГЕРБ), Ива Митева-Рупчева (председател, ИТН), Муккадес Налбант (ДПС), Кристиян Вигенин (БСП). На снимката липсва шестият зам.-председател Виктория Василева от "Има такъв народ".

Седмичен бюлетин за правни новини

Лавина от законопроекти в началото на новото Народно събрание; ССБ предлага рангът на магистратите да има по-голямо значение при определянето на заплатите; Образуването на изпълнително дело по ДОПК и съобщението за доброволно изпълнение не прекъсват давността

2454 прочитания

Новото председателство на парламента (отляво надясно): Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън!"), Цвета Караянчева (ГЕРБ), Ива Митева-Рупчева (председател, ИТН), Муккадес Налбант (ДПС), Кристиян Вигенин (БСП). На снимката липсва шестият зам.-председател Виктория Василева от "Има такъв народ".

© Юлия Лазарова


Още в първите два дни на новото 45-о Народно събрание в деловодството на парламента бяха внесени 25 законопроекта, значителна част от които предлагат сериозни реформи. Само законопроектите за промени в Изборния кодекс са 4, два от които на "Демократична България" (ДБ), които са обособили в отделен проект концепцията си за електронно дистанционно гласуване. Наред с другите предложения и ДБ, и "Има такъв народ" (ИТН), и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) поотделно предлагат прекратяване на мандата на сегашната ЦИК в много кратки срокове и назначаване на нова ЦИК, което да стане непосредствено преди очакваните нови избори. (Какви опасения поражда това вижте тук.)

Силен пакет от законодателни предложения за съдебна реформа и реформа на антикорупционната комисия представи ДБ. Докато същинската част от идеите за съдебната власт са обвързани с промени в конституцията, то закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата с промени в Закона за съдебната власт и в Наказателнопроцесуалния кодекс, както и идеята за разделяне на КПКОНПИ на две комисии - за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно имущество (както беше преди), могат да бъдат реализирани и без конституционни промени в рамките на този парламент, още повече че другата част от опозицията подкрепи сходни идеи.

Европейският прокурор Лаура Кьовеши е поискала от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да номинира нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори на мястото на тези, които окончателно бяха отхвърлени. Това стана ясно в сряда, когато на заседанието на колегията бе обявено писмото на Кьовеши.

//ТОП 3

ССБ: Рангът трябва да има по-голяма тежест при определяне на заплатите на магистратите

Актуализирането на заплатите на магистратите от всички нива с еднакъв процент само на пръв поглед изглежда справедливо, но всъщност е дълбоко погрешно и несправедливо, защото води до увеличаване на ножицата във възнагражденията на магистратите от отделните нива. Това се казва в становище на УС на Съюза на съдиите в България (ССБ) до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод дискусията в съвета за критериите и показателите, по които да се определят основните заплати в съдебната система. В момента разликата в основната заплата между отделните съдебни инстанции е около 600 лева, а разликата между заплатите на районните и върховните магистрати е около 1200 лв. Разумен баланс може да се постигне, като рангът за длъжност трябва да има по-голяма тежест при формирането на основната заплата на магистратите, се казва в становището на ССБ.

Адвокат Ивайло Дерменджиев се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет начело на много силен екип

Столичният адвокат Ивайло Дерменджиев се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), заедно с много силен екип от кандидати за членове на новия съвет, чийто избор предстои на 29 и 30 май т.г., когато ще се проведе общото събрание на адвокатите в страната. Месец преди това - на 24 и 25 април, са насрочени общите събрания на 27-те адвокатски колегии в страната за избор на делегати (повече вижте тук). Официалното издигане на кандидатурите започва след 28 април. Адвокат Дерменджиев и екипа му обявиха кампанията си под мотото "Заедно за адвокатурата" на специално създаден за целта сайт. В екипа влизат имената на авторитетни юристи - проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Валя Гигова, Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Стефан Гугушев и Ценимир Братоев.

До момента и други двама адвокати обявиха, че ще се кандидатират за председател на ВАдС - адв. Райна Аврамова от София и председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев.

КПКОНПИ промени позицията си и ще поиска отмяна на възбраната върху жилищата в комплекс Nove Homes

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще поиска от Софийския градски съд (СГС) да отмени възбраната върху всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс Nove Homes, обявиха от комисията. Възбраната беше наложена на 1 октомври 2020 г. по искане на КПКОНПИ във връзка с образувано производство срещу Васил Божков. Това стана с определение на СГС, впоследствие потвърдено от Апелативен съд - София, като наложените възбрани засягат интересите на близо 250 купувачи на зелено в комплекса. След две протестни шествия на купувачите на жилища, които разполагат с предварителни договори и документи за извършените плащания по банков път, комисията рязко промени позицията си и обяви, че всъщност претенциите към Васил Божков и свързаните с него дружества са достатъчно обезпечени. Преди това позицията на комисията беше точно обратната.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Средновековният съд и третият пол >> Спорът за това що е "пол" по българската конституция отново се върна в Конституционния съд, след като започна да създава проблеми на съдилищата. Въпросът опира до правото на самоопределяне, по което Съдът в Страсбург има ясни критерии, но през 2018 г. КС прие, че полът, определен при раждането, не може да се променя до смъртта.

Становище пред Съда на ЕС: България ще трябва да издаде паспорт на дете с две майки >> България трябва да признае произхода на бебе, родено в семейство с две майки, една от които е българка, и да му издаде акт за раждане като български гражданин, но може в документа да не запише, че има две майки. Заключение на генералния адвокат Юлиана Кокот пред Съда на Европейския съюз по дело във връзка с казуса на семейство от българка и англичанка.

В градската строителна джунгла >> Законова вратичка е позволила недопустима близост от 6 метра разстояние на две високи сгради в софийския квартал "Кръстова вада". От началото на тази година опцията е премахната, но потърпевшите купувачи няма как да реагират. Възможността за нежилищни сгради с прикрити апартаменти в тях създава архитектурни абсурди в София.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Един неочакван подарък от Патриотите за Слави. През есента на 2020 г. ВМРО успя да събере подкрепа за странна и нелогична промяна в закона за референдумите, с която бе отменена забраната за провеждане на национален референдум по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Това означава, че въпроси за изменението на територията или промяната на формата на държавното устройство вече могат да се решават и чрез национален референдум, коментира адв. Цветомир Тодоров >> БИПИ

Съдилищата трябва да проверяват за дискриминация и когато ответникът я е "заплатил", но не я признава. Πpaвoтo нa ЕС нe дoпycĸa нaциoнaлнa пpaвнa ypeдбa, cъглacнo ĸoятo cъдът, ceзиpaн c иcĸ зa oбeзщeтeниe на ocнoвaниe твъpдянa диcĸpиминaция, нe мoжe дa ycтaнoвявa дaли тaĸaвa cъщecтвyвa, ĸoгaтo oтвeтниĸът ce cъглacявa дa изплaти oбeзщeтeниe, бeз дa пpизнaвa диcĸpиминaция. Caмo обезщетение не гapaнтиpa eфeĸтивнa cъдeбнa зaщитa срещу диcĸpиминaция. Решение на СЕС по дeлo С-30/19 >> ДеФакто

Следователка осъди ГДБОП и прокуратурата за незаконно подслушване. СГС присъди 27 000 лв. обезщетение на столичната следователка Радиана Абдулова за вреди от незаконно подслушване. Тя е била следена една година по искания на ГДБОП и прокуратурата с различни способи, чрез които са били събирани сведения за личността й в различни аспекти по разследване, свързано с професията й >> Лекс.бг

Проблемите в правния режим на терасите. За терасата като обща част и като индивидуална собственост, за поддържането и ремонта, и за проблемите, които създава разпокъсаността на нормативната уредба, коментар на адв. Иван Николаев >> Лекс.бг

//СЪДЕБНИ

ВКС отклони като недопустимо искането за тълкувателно решение за разгласяване на материали по разследването в досъдебното производство

Общото събрание на Наказателната колегия (ОСНК) на Върховния касационен съд (ВКС) отклони като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за приемане на тълкувателно решение по въпроса кога и при какви условия наблюдаващият прокурор може да разреши разгласуване на материалите от разследването, съвместимо ли е това с презумпцията за невиновност, какво се случва, когато самото разгласяване е престъпление, и др. По този въпрос въобще няма съдебна практика, тъй като разрешението на прокурора за разгласяване на материали от разследването в досъдебното производство не подлежи на съдебен контрол, следователно няма и противоречива съдебна практика, приема ОСНК. Това обективно положение не може да бъде преодоляно чрез приравняване на практиката на прокуратурата със "съдебна" такава единствено поради принадлежността на прокуратурата към съдебната власт, се казва в определението на съда (вижте тук).

ВАС: Образуването на изпълнително дело по ДОПК и съобщението за доброволно изпълнение не прекъсват давността

Образуването на изпълнително дело по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), както и съобщението за доброволно изпълнение не прекъсват давността. Това приема единодушно Върховният административен съд (ВАС) в Тълкувателно решение №7/15 април 2021 г. Нито образуването на изпълнително дело, нито съобщението не представляват действия по принудително изпълнение, които съобразно чл. 172, ал. 2 ДОПК прекъсват давността. Делото е образувано след сезиране от омбудсмана за противоречива практика на първоинстанционните съдилища.

ВАС: Няма идентичност между ревизията за данъци по ДОПК и за отговорност по чл. 177 по Закона за ДДС

Не е нищожен ревизионен акт, издаден на регистрирано лице - получател по облагаема доставка, на основание чл. 177 от Закона за данък върху добавената стойност, когато с предходен ревизионен акт на същото лице не е коригирано извършеното от него приспадане на данъка, свързан пряко или косвено с дължимия и невнесен от друго лице данък, в случай че въпросният акт не е издаден по реда на чл. 133 и чл. 134 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за изменение на задължения, установени с влязъл в сила ревизионен акт. Това приема ВАС в Тълкувателно решение №6/2021 г., според което няма идентичност между двете ревизии.

Още в първите два дни на новото 45-о Народно събрание в деловодството на парламента бяха внесени 25 законопроекта, значителна част от които предлагат сериозни реформи. Само законопроектите за промени в Изборния кодекс са 4, два от които на "Демократична България" (ДБ), които са обособили в отделен проект концепцията си за електронно дистанционно гласуване. Наред с другите предложения и ДБ, и "Има такъв народ" (ИТН), и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) поотделно предлагат прекратяване на мандата на сегашната ЦИК в много кратки срокове и назначаване на нова ЦИК, което да стане непосредствено преди очакваните нови избори. (Какви опасения поражда това вижте тук.)

Силен пакет от законодателни предложения за съдебна реформа и реформа на антикорупционната комисия представи ДБ. Докато същинската част от идеите за съдебната власт са обвързани с промени в конституцията, то закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата с промени в Закона за съдебната власт и в Наказателнопроцесуалния кодекс, както и идеята за разделяне на КПКОНПИ на две комисии - за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно имущество (както беше преди), могат да бъдат реализирани и без конституционни промени в рамките на този парламент, още повече че другата част от опозицията подкрепи сходни идеи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход