Седмичен бюлетин за правни новини
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмичен бюлетин за правни новини

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

Седмичен бюлетин за правни новини

КС отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за дългове; ВАС ще отправи преюдициално запитване до СЕС за видеонаблюдението на изборите; ГЕРБ ще атакува мораториума пред КС

1901 прочитания

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

© Юлия Лазарова


Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

След двучасово разгорещено заседание в четвъртък парламентът гласува мораториум върху определeни действия на правителството до избиране на нов кабинет. От ГЕРБ обявиха, че атакуват това решение пред Конституционния съд (вижте по-долу).

Друг скандал предизвика гласуваната с мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП процедура в правилника за работата на Народното събрание, според която не само главният прокурор, но и председателите на върховните съдилища ще бъдат викани на всеки три месеца на изслушване в правната комисия на парламента. Това, както и последвалият коментар на премиера в оставка Бойко Борисов, че "адвокатите на мутрите ще мачкат в парламента главния прокурор и върховния съдия", предизвикаха остри декларации на Общото събрание на Софийската адвокатска колегия, както и на Пловдивската и Благоевградската колегии. (Повече вижте тук.)

От 1 август т.г. за всички държави членки на Съвета на Европа влиза в сила Протокол № 15 за изменение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съобщи пресслужбата Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Най-важното изменение, което този протокол въвежда, е промяна в чл. 35 от конвенцията, с която се намалява от шест на четири месеца срокът, в рамките на който може да се подаде жалба до ЕСПЧ след окончателното вътрешно решение на националната инстанция по конкретния казус.

//ТОП 3

КС отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за частни дългове

Конституционният съд отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за частни дългове, която бе въведена за първи път в българското право в средата на м.г. с промени в Закона за задълженията и договорите (решението тук). След решението на КС абсолютната давност за заварените задължения ще започне да тече от влизане в сила на закона на 2 юни 2021 г., а не от деня, в който вземането е станало изискуемо, както предвиждаше отмененият текст. Делото пред КС бе образувано по искане на Висшия адвокатски съвет, но само по отношение на регроактивното действие на закона, а не за самия нов институт на абсолютната давност. В правно мнение по делото от проф. д-р Ангел Калайджиев се аргументира тезата, че самата абсолютна давност е противоконституционна.

ВАС ще отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС по касуза с видеонаблюдението на изборите

Върховният административен съд съобщи, че ще отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с казуса за видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден и за съвместимостта на тези действия с Общия регламент за защита на личните данни. Шестте въпроса на запитването са в контекста на делото, което "Демократична България" заведе срещу указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които не се допуска видеонаблюдение. Доколко тези действия за установяване законосъобразното протичане на изборите са в приложното поле на регламента и могат ли те да бъдат определени като задача от обществен интерес, която оправдава определена пропорционална намеса по отношение на личните данни на лицата, присъстващи в изборните помещения, след като те изпълняват официална, публична, законово регламентирана функция, питат съдиите. (Още по темата и въпросите, които формулира ВАС, вижте тук.)

ГЕРБ ще атакува пред КС решението за налагане на мораториум върху действия на правителството

Парламентът гласува в четвъртък спорно решение за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи до избиране на нов Министерски съвет или до назначаването на служебно правителство, с което се забранява на МС и министерствата да възлагат концесии, да дават разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество, назначения в държавната администрация. От ГЕРБ обявиха, че ще атакуват това решение пред Конституционния съд с аргумент, че то нарушава разделението на властите и ограничава конституционно възложени дейности на МС, като така се блокират включително и назначенията в общините и в самото Народно събрание. Не се очаква обаче КС да се произнесе преди изтичане срока на мораториума, което поставя и въпроса какви последици биха имали действия, които го нарушават, ако решението бъде обявено за противоконституционно. За контекста около мораториума вижте тук.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Първа стъпка за връщането на държавата: реформа на съдебната система>> Какви промени в съдебната власт и КПКОНПИ предлага пакетът законопроекти на Демократична България, внесен в първия ден на новия парламент. Независимо от минималния шанс те да бъдат разгледани от това Народно събрание, проектите предлагат конкретни решения и дават възможност за отваряне на диалог по важни теми

Парламентът да върне независимостта на послушните регулатори >> Българският институт за правни инициативи отправи предложение за промяна в правилника за работа на Народното събрание, с което да се въведат Единни правила за прозрачен избор на независимите регулатори. За принципност и създаване на Етичен кодекс на народния представител се обявиха и 17 авторитетни неправителствени организации в своя декларация.

Втората инстанция потвърди оправдателните присъди по делото EVN >> И в този случай, както и по делото "Каолин", обвиненията са за деяния, които просто не са престъпление, става ясно от решението на Апелативния специализиран наказателен съд, който изцяло потвърди оправдателните присъди на шестимата подсъдими.

МВР: Не сме задържали журналиста Кенаров, бил е "поканен" >> Димитър Кенаров не е бил задържан, нито пък арестуван, а "поканен" в МВР по време на протеста на 2 септември м.г. Това е тезата на МВР пред Софийския районен съд. От кого точно е "поканен" не е сигурно, защото заповед за задържане не е издавана изобщо, но името му фигурира в списъка с посетители на столичното 5-то РУП.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Новите любимци на главния прокурор. От миналата година главният прокурор осъществява една интересна и по-скоро нетипична дейност за прокуратурата - подписването на меморандуми за сътрудничество с представители на различните бизнес, работодателски и синдикални организации в страната. Най-мекото определение за тази дейност на главния прокурор е странно. >> БИПИ

Внесоха промени и в ЗЗД - да се намали лихвата за забава. Трима депутати от "Демократична България" - Мартин Димитров, Владислав Панев и Георги Ганев, предлагат промяна в чл.86, ал. 3 от ЗЗД, с която да се регламентира таван на законната лихва за забава и на практика да се намали размерът ѝ, който от повече от 25 години е равен на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта. >> Лекс.бг

//СЪДЕБНИ

ВАС окончателно отмени част от текстовете в Наредба Н-18 за касовите апарати, депутати предлагат софтуерна фискализация

Петчленен състав на ВАС потвърди частично решението на тричленния за отмяна на част от текстовете в спорната Наредба Н-18 на Министерството на финансите. Решението на съда е окончателно и е по делото, което беше заведено през лятото на 2019 г. от Българската стопанска камара и още над 40 бизнес организации и компании. Междувременно част от обжалваните текстове бяха изменени. При въвеждането на спорните изисквания за отчитане на оборотите в Наредба Н-18 държавата не е спазила директива за уведомление на ЕС, а НАП не е изготвила реалистична предварителна оценка за разходите, които ще има бизнесът, за да отговори на новите правила, приема и петчленният състав.

В този контекст в сряда депутати от "Демократична България" внесоха проект за промени в Закона за ДДС, с който на практика предлагат държавата да не може да налага изисквания към софтуерите за управление на продажбите през Наредба Н-18, както и въвеждането на т.нар. софтуерна фискализация. (Повече по темата вижте тук)

ЕСПЧ критикува монопола на Българската православна църква и отказа на съдилищата да регистират други източноправославни вероизповедания

Две осъдителни решения по български дела обяви ЕСПЧ във вторник във връзка с отказ на съдилищата да регистрират други православни вероизповедения в България с мотив, че дублират Българската православна църква. Оценката дали религиозните вярвания са идентични или не, не е работа на държавните власти, а на самите религиозни общности, плурализмът, който е основен принцип на демокрацията, е несъвместим с действията на държавата, принуждаващи религиозната общност да се обедини под едно ръководство, се казва в решенията по жалби на "Българска православна старостилна църква" и "Независима православна църква". В решенията си ЕСПЧ критикува както Закона за вероизповеданията, така и порочната съдебна практика и указва, че делата трябва да бъдат възобновени.

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

След двучасово разгорещено заседание в четвъртък парламентът гласува мораториум върху определeни действия на правителството до избиране на нов кабинет. От ГЕРБ обявиха, че атакуват това решение пред Конституционния съд (вижте по-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.