Седмичен бюлетин за правни новини

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

Седмичен бюлетин за правни новини

КС отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за дългове; ВАС ще отправи преюдициално запитване до СЕС за видеонаблюдението на изборите; ГЕРБ ще атакува мораториума пред КС

2395 прочитания

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

© Юлия Лазарова


Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

След двучасово разгорещено заседание в четвъртък парламентът гласува мораториум върху определeни действия на правителството до избиране на нов кабинет. От ГЕРБ обявиха, че атакуват това решение пред Конституционния съд (вижте по-долу).

Друг скандал предизвика гласуваната с мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП процедура в правилника за работата на Народното събрание, според която не само главният прокурор, но и председателите на върховните съдилища ще бъдат викани на всеки три месеца на изслушване в правната комисия на парламента. Това, както и последвалият коментар на премиера в оставка Бойко Борисов, че "адвокатите на мутрите ще мачкат в парламента главния прокурор и върховния съдия", предизвикаха остри декларации на Общото събрание на Софийската адвокатска колегия, както и на Пловдивската и Благоевградската колегии. (Повече вижте тук.)

От 1 август т.г. за всички държави членки на Съвета на Европа влиза в сила Протокол № 15 за изменение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съобщи пресслужбата Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Най-важното изменение, което този протокол въвежда, е промяна в чл. 35 от конвенцията, с която се намалява от шест на четири месеца срокът, в рамките на който може да се подаде жалба до ЕСПЧ след окончателното вътрешно решение на националната инстанция по конкретния казус.

//ТОП 3

КС отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за частни дългове

Конституционният съд отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за частни дългове, която бе въведена за първи път в българското право в средата на м.г. с промени в Закона за задълженията и договорите (решението тук). След решението на КС абсолютната давност за заварените задължения ще започне да тече от влизане в сила на закона на 2 юни 2021 г., а не от деня, в който вземането е станало изискуемо, както предвиждаше отмененият текст. Делото пред КС бе образувано по искане на Висшия адвокатски съвет, но само по отношение на регроактивното действие на закона, а не за самия нов институт на абсолютната давност. В правно мнение по делото от проф. д-р Ангел Калайджиев се аргументира тезата, че самата абсолютна давност е противоконституционна.

ВАС ще отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС по касуза с видеонаблюдението на изборите

Върховният административен съд съобщи, че ще отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с казуса за видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден и за съвместимостта на тези действия с Общия регламент за защита на личните данни. Шестте въпроса на запитването са в контекста на делото, което "Демократична България" заведе срещу указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които не се допуска видеонаблюдение. Доколко тези действия за установяване законосъобразното протичане на изборите са в приложното поле на регламента и могат ли те да бъдат определени като задача от обществен интерес, която оправдава определена пропорционална намеса по отношение на личните данни на лицата, присъстващи в изборните помещения, след като те изпълняват официална, публична, законово регламентирана функция, питат съдиите. (Още по темата и въпросите, които формулира ВАС, вижте тук.)

ГЕРБ ще атакува пред КС решението за налагане на мораториум върху действия на правителството

Парламентът гласува в четвъртък спорно решение за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи до избиране на нов Министерски съвет или до назначаването на служебно правителство, с което се забранява на МС и министерствата да възлагат концесии, да дават разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество, назначения в държавната администрация. От ГЕРБ обявиха, че ще атакуват това решение пред Конституционния съд с аргумент, че то нарушава разделението на властите и ограничава конституционно възложени дейности на МС, като така се блокират включително и назначенията в общините и в самото Народно събрание. Не се очаква обаче КС да се произнесе преди изтичане срока на мораториума, което поставя и въпроса какви последици биха имали действия, които го нарушават, ако решението бъде обявено за противоконституционно. За контекста около мораториума вижте тук.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Първа стъпка за връщането на държавата: реформа на съдебната система>> Какви промени в съдебната власт и КПКОНПИ предлага пакетът законопроекти на Демократична България, внесен в първия ден на новия парламент. Независимо от минималния шанс те да бъдат разгледани от това Народно събрание, проектите предлагат конкретни решения и дават възможност за отваряне на диалог по важни теми

Парламентът да върне независимостта на послушните регулатори >> Българският институт за правни инициативи отправи предложение за промяна в правилника за работа на Народното събрание, с което да се въведат Единни правила за прозрачен избор на независимите регулатори. За принципност и създаване на Етичен кодекс на народния представител се обявиха и 17 авторитетни неправителствени организации в своя декларация.

Втората инстанция потвърди оправдателните присъди по делото EVN >> И в този случай, както и по делото "Каолин", обвиненията са за деяния, които просто не са престъпление, става ясно от решението на Апелативния специализиран наказателен съд, който изцяло потвърди оправдателните присъди на шестимата подсъдими.

МВР: Не сме задържали журналиста Кенаров, бил е "поканен" >> Димитър Кенаров не е бил задържан, нито пък арестуван, а "поканен" в МВР по време на протеста на 2 септември м.г. Това е тезата на МВР пред Софийския районен съд. От кого точно е "поканен" не е сигурно, защото заповед за задържане не е издавана изобщо, но името му фигурира в списъка с посетители на столичното 5-то РУП.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Новите любимци на главния прокурор. От миналата година главният прокурор осъществява една интересна и по-скоро нетипична дейност за прокуратурата - подписването на меморандуми за сътрудничество с представители на различните бизнес, работодателски и синдикални организации в страната. Най-мекото определение за тази дейност на главния прокурор е странно. >> БИПИ

Внесоха промени и в ЗЗД - да се намали лихвата за забава. Трима депутати от "Демократична България" - Мартин Димитров, Владислав Панев и Георги Ганев, предлагат промяна в чл.86, ал. 3 от ЗЗД, с която да се регламентира таван на законната лихва за забава и на практика да се намали размерът ѝ, който от повече от 25 години е равен на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта. >> Лекс.бг

//СЪДЕБНИ

ВАС окончателно отмени част от текстовете в Наредба Н-18 за касовите апарати, депутати предлагат софтуерна фискализация

Петчленен състав на ВАС потвърди частично решението на тричленния за отмяна на част от текстовете в спорната Наредба Н-18 на Министерството на финансите. Решението на съда е окончателно и е по делото, което беше заведено през лятото на 2019 г. от Българската стопанска камара и още над 40 бизнес организации и компании. Междувременно част от обжалваните текстове бяха изменени. При въвеждането на спорните изисквания за отчитане на оборотите в Наредба Н-18 държавата не е спазила директива за уведомление на ЕС, а НАП не е изготвила реалистична предварителна оценка за разходите, които ще има бизнесът, за да отговори на новите правила, приема и петчленният състав.

В този контекст в сряда депутати от "Демократична България" внесоха проект за промени в Закона за ДДС, с който на практика предлагат държавата да не може да налага изисквания към софтуерите за управление на продажбите през Наредба Н-18, както и въвеждането на т.нар. софтуерна фискализация. (Повече по темата вижте тук)

ЕСПЧ критикува монопола на Българската православна църква и отказа на съдилищата да регистират други източноправославни вероизповедания

Две осъдителни решения по български дела обяви ЕСПЧ във вторник във връзка с отказ на съдилищата да регистрират други православни вероизповедения в България с мотив, че дублират Българската православна църква. Оценката дали религиозните вярвания са идентични или не, не е работа на държавните власти, а на самите религиозни общности, плурализмът, който е основен принцип на демокрацията, е несъвместим с действията на държавата, принуждаващи религиозната общност да се обедини под едно ръководство, се казва в решенията по жалби на "Българска православна старостилна църква" и "Независима православна църква". В решенията си ЕСПЧ критикува както Закона за вероизповеданията, така и порочната съдебна практика и указва, че делата трябва да бъдат възобновени.

Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения на Народното събрание, които тепърва ще получат своята развръзка.

След двучасово разгорещено заседание в четвъртък парламентът гласува мораториум върху определeни действия на правителството до избиране на нов кабинет. От ГЕРБ обявиха, че атакуват това решение пред Конституционния съд (вижте по-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход