Седмичен бюлетин за правни новини

Конституционният съд обяви две дългоочаквани решения през миналата седмица.

Седмичен бюлетин за правни новини

КС обяви специалния прокурор за разследване на главния за противоконституционна фигура; ВАС пита Съда на ЕС за изтичането на данни от НАП; Осъдително решение на ЕСПЧ заради закон, дискриминиращ самотните майки в България

2353 прочитания

Конституционният съд обяви две дългоочаквани решения през миналата седмица.

© Цветелина Белутова


Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи следващите парламентарни избори за 11 юли т.г. С друг указ държавният глава назначи служебно правителство начело със служебен премиер Стефан Янев. За правосъден министър е назначен проф. Янаки Стоилов.

Конституционният съд (КС) публикува две важни решения. С първото КС обяви противоконституционност на новата фигура на специалния прокурор за разследване на главния и заместниците му (вижте по-долу).

С второто решение КС остави в сила кариерните бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС, които им дават възможност да искат след края на мандата назначаване на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди това. КС обаче обяви за противоконституционна възможността членовете на ВСС и инспекторите да искат възстановяване не в същото звено, където са работили преди избора си, а в друго, равно по степен.

Междувременно, оправдателната присъда за всички шестима обвиняеми по емблематичното дело "EVN" влeзе в сила, след като прокуратурата не протестира решението на Апелативния специализиран наказателен съд.

//ТОП 3

Конституционният съд: Прокурорът за разследване на главния е противоконституционна фигура

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни част от новите разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които бе създадена фигурата на прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му. Законодателят е създал на практика безконтролен орган, който само привидно създава гаранции за независимо разследване, се казва в решението на КС. В искането си от февруари т.г. президентът не атакува всички правни норми за създаване на новия специален прокурор, а само част от тях, за които е преценил, че може да се обоснове противоконституционност, но така или иначе с отмяната на атакуваните текстове, тази фигура става безпредметна, защото пада основното й правомощие да разследва престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник.Така реформата за премахване на безконтролния статут на главния прокурор се връща на изходна позиция. Още по темата тук

ВАС пита Съда на ЕС за отговорността за изтичането на данни от НАП, спрени са всички дела за вреди срещу агенцията

Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) заради теча на лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) преди две години. Запитването е по повод на конкретно дело на гражданин за обезщетение за вреди от теча на данни, но на практика с него се спират производствата по всички такива дела в страната до произнасянето на СЕС. Във ВАС като касационна инстанция са постъпили над 100 дела срещу НАП, заведени по ЗОДОВ във връзка с изтичането на данни от НАП, които са приключили на първа инстанция с противоречиви резултати - исковете или са отхвърляни като неоснователни, или са уважавани изцяло или частично. Нормативната уредба е тълкувана и прилагана противоречиво по всички елементи на отговорността на администратора на лични данни. В този контекст ВАС отправя пет въпроса до СЕС, с които на практика пита какъв е обхватът на отговорността на администратора на лични данни, когато течът е причинен от действия на лица, които не са служители на администратора. Вижте въпросите тук

Осъдително решение на ЕСПЧ заради закон, дискриминиращ самотните майки в България

Европейският съд по правата на човека постанови решение по делото Yocheva and Ganeva v. Bulgaria, с което установи дискриминация във връзка с правото на личен и семеен живот. Решението обединява две самостоятелни жалби на самотни майки, на които социалните служби отказват да отпуснат семейни помощи за децата им на основание Закона за семейните помощи за деца с мотив, че не отговарят на изискването да са деца "с един жив родител". Според тълкуването на институциите това изискване означава, че детето трябва да е припознато от баща си, който след това да е починал, но не и в случаите на неизвестен баща. Това тълкуване е потвърдено от Върховния административен съд. Решението на ЕСПЧ по делото е класифицирано във второ ниво по значимост, а изпълнението на генералните мерки по него предполага промени в законодателството. Анализ по темата вижте в публикацията на адв. Светла Маргаритова тукСлужебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов в четвъртък за първи път председателства заседание на Пленума на ВСС по време на разгорещена дискусия за приемане на декларация в защита на спецправосъдието. Проф. Стоилов предложи ВСС да изготви анализ за дейността на специализираните съдилища и прокуратури от създаването им досега, както и анализ на практиката на Европейския съд по правата на човека по дела, относими към тези специализирани органи. (Още по темата тук)

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Политическите дела на прокуратурата се провалят едно след друго >> 100% са оправдателните присъди по всички приключили дела от "голям обществен интерес" основно срещу министрите от Реформаторския блок идруги опоненти на статуквото. По много от тях съдът констатира, че обвиненията са несъставомерни. Истинската цел на тези дела е била политическо инженерство.

Адвокатурата e пред важен избор >> В края на май предстои изборът на нови висши органи на адвокатурата, които ще са определящи за посоката през следващите години. Петима бяха кандидатите за председател на Висшия адвокатски съвет, Иван Демерджиев отпадна след като пое поста на зам. министър на правосъдието.

Очертава се консенсус на експерти срещу нова конституция >> Необходими са промени на конституцията, но не и нов основен закон, заявиха участниците в дискусия на тема "Конституцията на Република България - 30 години по-късно", организирана от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Частта за съдебната власт се нуждае от промени, единодушни са експертите.

Еврокомисията загуби делото срещу "Амазон" за неплащане на данъци върху продажбите му Европа >> Това беше едно от знаковите разследвания на Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, която се надяваше да възстанови 250 млн. евро. Решението на Общия съд вижте тук

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

За какво първо трябва да говорим, когато говорим за реформа на съдебната карта. Трябва да има реално електронно правосъдие, което да позволява упражняването на процесуални права чрез е-достъп до дигитализирани дела; централизираното отчитане на натовареността да се използва и за случайното разпределение на делата, основано не само на броя, но и на сложността им. Действията на ВСС са изначално сбъркани и логически непоследователни >> Институт за пазарна икономика

КПКОНПИ дължи 30 хил. лв. по загубено дело за конфискация. В продължение на 4 години комисията води производство за отнемане на имущество срещу семейство, на което сега е осъдена да плати обезщетение за вреди >> Сега

Окончателно, арестът на Пламен Бобоков от миналия юли е незаконен и прилича на произвол, обяви съдът. Бизнecмeнът e apecтyвaн бeз дaнни дa e извъpшил пpecтъплeниe, бeз дa e нaлицe oпacнocт дa ce yĸpиe, дa извъpши нeщo пpoтивoпpaвнo или дa ocyeти paзcлeдвaнe. Зaдъpжaнeтo е нeмoтивиpaнo, нeзaĸoнocъoбpaзнo, пocтaнoвeнo в paзpeз c гapaнциитe срещу пpoизвoл и при "извънпроцесуално съгласуване" на мярката между полиция и прокуратура >> ДеФакто

//СЪДЕБНИ

ВАС окончателно отмени забраната за строителство на небостъргача "Златен век"

Върховният административен съд остави в сила решението от 6 ноември м.г. на Административен съд - София град, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" преди две години. Втората инстанция потвърждава изводите на първата, че констатираните отклонения от проекта в заповедта на директора на ДНСК не са съществени по смисъла на закона, за да послужат като основание за спиране на строежа. След това решение строителството може да продължи, но принципно няма пречка компетентните институции да го спрат на ново основание. Решението на съда ще бъде публикувано след премахване на личните данни.

//ИЗБРАНО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 39 от 12 май 2021 г.

Промени в методиката за атестиране на съдиите

Обнародвани са изменения в Наредба № 2 на Висшия съдебен съвет от 23 февруари 2017 г. за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд. Промените са свързани с измененията в Закона за съдебната власт от февруари 2020 г. за атестационните процедури и възстановените помощни атестационни комисии (ПАК), чиито членове ще получават възнаграждение в размер, определян ежегодно от ВСС. При атестирането ще се взема предвид броят на потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени съдебни актове, както и броят на прекратените, възобновените или недопуснатите до касационно обжалване актове в периода на атестирането, спрямо общия брой върнати от инстанционен контрол съдебни актове за периода.

Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи следващите парламентарни избори за 11 юли т.г. С друг указ държавният глава назначи служебно правителство начело със служебен премиер Стефан Янев. За правосъден министър е назначен проф. Янаки Стоилов.

Конституционният съд (КС) публикува две важни решения. С първото КС обяви противоконституционност на новата фигура на специалния прокурор за разследване на главния и заместниците му (вижте по-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход