Какво научихме за три години GDPR?

Правилният път към спазване на европейските правила за защита на данните е постоянно информиране за новите изисквания и внедряването им на практика

Авторите са адвокати в адвокатско дружество "Димитров, Петров и ко." Радослава Макшутова специализира в областта на правото на информационните и комуникационните технологии и защитата на личните данни. Правен експерт към Фондация "Право и Интернет". Доц. д-р Мартин Захариев специализира в областта на правото на интелектуалната собственост, спорове с домейн имена, лични данни и арбитраж.

През пролетта на 2018 г. едно четирибуквено съкращение беше навсякъде - GDPR (от английското General Data Protection Regulation - Общ регламент за защита на данните). Темата за защитата на личните данни изведнъж се превърна във водеща, хората започнаха да обръщат повече внимание на това как и защо се обработват данните им, а бизнесите в Европейския съюз (ЕС) и извън него - да разучават новите изисквания и да се опитват да приведат дейностите си в съответствие. Причината бе, че от 25 май 2018 г. започна да се прилага новият европейски регламент за защита на данните. Той въведе по-строги изисквания за обработването на лични данни, придружени със сурови санкции за нарушения.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се