Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Квота на адвокатурата във ВСС може да защитава гражданския интерес

Адв. Ивайло Дерменджиев за предстоящите избори на висши органи на адвокатурата

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

На 29 и 30 май ще се проведе годишното общо събрание на адвокатите в страната, което предстои да избере висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат. На всеки четири години адвокатите избират председател и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), Висш дисциплинарен съд и Висш контролен съвет.
Адвокат Ивайло Дерменджиев е един от четиримата кандидати за председател на ВАдвС. Той има завидна адвокатска практика и висок професионален авторитет, сред клиентите на неговата кантора са и много държавни институции по емблематични дела, последното от които е делото на Министерството на отбраната за доставката на военни хеликоптери Eurocopter. Дерменджиев е почетен консул на Кения в България.
Това, което отличава кандидатурата на Дерменджиев, е, че той се заявява заедно с много силен екип от кандидати за членове на новия ВАдвС, все авторитетни имена в професията - проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Валя Гигова, Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Стефан Гугушев и Ценимир Братоев. Сред този елитен екип кандидатурата на Дерменджиев е издигната на вътрешен избор, свидетелства самият той. А друг момент от посланията на този отбор е, че в тях се акцентира и върху работа за обществено ангажирана адвокатура, с активна роля за обезпечаване върховенството на правото, мониторинг на законодателните инициативи и др.
Това бе причината "Капитал" да потърси адв. Дерменджиев за интервю.
Защо предстоящите избори за Висш адвокатски съвет са важни?

Важен е всеки избор - независимо дали се дава втори мандат, или се гласува доверие на нов председател и в по-голяма си част нови членове. Този път обаче наистина е по-различно и по-значимо - изборът е в момент, в който говоренето за промяна е изчерпало своя потенциал да бъде градивно и е налице реалната опасност тази дума да бъде изпразнена от съдържание. Именно това не бихме желали да сполети адвокатурата. Промяната не трябва да е самоцелна, а, основавайки се на приемствеността, да постави присъствието на адвокатурата в унисон с динамиката на съвременните процеси и необходимости.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове