Квота на адвокатурата във ВСС може да защитава гражданския интерес

Адв. Ивайло Дерменджиев за предстоящите избори на висши органи на адвокатурата

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

На 29 и 30 май ще се проведе годишното общо събрание на адвокатите в страната, което предстои да избере висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат. На всеки четири години адвокатите избират председател и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), Висш дисциплинарен съд и Висш контролен съвет.
Адвокат Ивайло Дерменджиев е един от четиримата кандидати за председател на ВАдвС. Той има завидна адвокатска практика и висок професионален авторитет, сред клиентите на неговата кантора са и много държавни институции по емблематични дела, последното от които е делото на Министерството на отбраната за доставката на военни хеликоптери Eurocopter. Дерменджиев е почетен консул на Кения в България.
Това, което отличава кандидатурата на Дерменджиев, е, че той се заявява заедно с много силен екип от кандидати за членове на новия ВАдвС, все авторитетни имена в професията - проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Валя Гигова, Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Стефан Гугушев и Ценимир Братоев. Сред този елитен екип кандидатурата на Дерменджиев е издигната на вътрешен избор, свидетелства самият той. А друг момент от посланията на този отбор е, че в тях се акцентира и върху работа за обществено ангажирана адвокатура, с активна роля за обезпечаване върховенството на правото, мониторинг на законодателните инициативи и др.
Това бе причината "Капитал" да потърси адв. Дерменджиев за интервю.
Защо предстоящите избори за Висш адвокатски съвет са важни?

Важен е всеки избор - независимо дали се дава втори мандат, или се гласува доверие на нов председател и в по-голяма си част нови членове. Този път обаче наистина е по-различно и по-значимо - изборът е в момент, в който говоренето за промяна е изчерпало своя потенциал да бъде градивно и е налице реалната опасност тази дума да бъде изпразнена от съдържание. Именно това не бихме желали да сполети адвокатурата. Промяната не трябва да е самоцелна, а, основавайки се на приемствеността, да постави присъствието на адвокатурата в унисон с динамиката на съвременните процеси и необходимости.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове