Адвокат Валя Гигова: Закриването на районни съдилища не вреди на адвокатите, а на клиентите им

Където няма правосъдие, има саморазправа - това ще е резултатът от прекрояването на съдебната карта по модела на ВСС

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Адвокатурата предприе сериозен отпор на т.нар. Модел 4 за оптимизация на съдебната карта, изготвен от Съдийската колегия на ВСС. В понеделник десетки адвокати от страната се събраха на мълчалив протест срещу реформата пред съдебните палати на различни градове - София, Пловдив, Благоевград, Русе и др. В София към протеста се присъединиха и съдии.

Актуализираната концепция за реформата на съдебната карта, публикувана на сайта на ВСС на 31 май т.г., предвижда сериозна реорганизация на съдилищата в страната, закриване на близо половината районни съдилища и превръщането им в териториални поделения, промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела, което превръща окръжните съдилища в основен първоинстанционен съд. Според авторите ѝ така правосъдието ще стане по-бързо и ефективно чрез специализация, по-добра организация и пестене на ресурсите. Според опонентите това ще засегне чувствително достъпа до съд, защото ще отдалечи съдилищата от хората, без обаче да подобри качеството на правораздаването.

Преди седмица Общото събрание на адвокатите от страната гласува по предложение на адвокат Валя Гигова остро обръщение срещу Модел 4 за реформа на съдебната карта. В него се заявява, че планираната съдебна реформа няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно.

В средата на миналата седмица пък Софийският адвокатски съвет първи призова членовете на столичната колегия да изразят несъгласие с доклада на ВСС чрез мълчалив протест с адвокатски тоги пред сградата на столичната Съдебна палата в понеделник. Към техния призив се присъедини и Пловдивската колегия.

През седмицата и Съюзът на съдиите в България също изпрати допълнителни съображения срещу предлаганата реформа към вече обявените аргументи срещу нея. Следващата седмица предстои ВСС окончателно да приемането на модела въпреки силните критики срещу него в продължение на месеци от правната общност.

"Капитал" разговаря по темата с адвокат Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет и избрана за втори мандат на току-що приключилите избори за нови висши органи на адвокатурата. "Адвокатите протестират, защото не са участвали при изработването на този модел, нито в съгласувателни процедури преди доклада на ВСС. Решили сме протестът да бъде мълчалив, мирен, добронамерен, защото той цели да се предизвика възможност за диалог и за размисъл. Някой път мълчанието е много по-красноречиво от говоренето", казва Валя Гигова. В този диалог трябва да участва не само адвокатурата, но и кметовете на населените места, и областните управители, културните и обществените организации, защото тази реформа засяга всички, смята тя.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар