Двама членове на ВСС подадоха оставки

Оттеглянето на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова се случва, след като предложеният от тях модел за реформа на съдебната карта срещна силна обществена съпротива

Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставки в петък. Те ще бъдат внесени на Пленума на ВСС на 24 юни, след което Съдийската колегия трябва да възстанови двамата на длъжност като съдии, заяви пред БТА представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Съдийската колегия трябва да насрочи нов избор за овакантените две места до края на мандата, посочи той.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова депозираха оставките си, след като предложеният от ВСС вариант за реформа на съдебната карта - т.нар. Модел 4, срещна силна съпротива както от страна на самите съдии, така и от адвокати и други правни професии, от страна на местната власт и на политици от целия спектър. Предната седмица адвокати от столицата и страната дори организираха мълчалив протест с тоги пред софийската Съдебна палата и палатите на някои големи градове срещу предлаганата реформа. Критиките прозвучаха особено силно по време на организираната от Министерството на правосъдието в понеделник дискусия за съдебната карта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се