Двама членове на ВСС подадоха оставки

Оттеглянето на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова се случва, след като предложеният от тях модел за реформа на съдебната карта срещна силна обществена съпротива

Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставки в петък. Те ще бъдат внесени на Пленума на ВСС на 24 юни, след което Съдийската колегия трябва да възстанови двамата на длъжност като съдии, заяви пред БТА представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Съдийската колегия трябва да насрочи нов избор за овакантените две места до края на мандата, посочи той.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова депозираха оставките си, след като предложеният от ВСС вариант за реформа на съдебната карта - т.нар. Модел 4, срещна силна съпротива както от страна на самите съдии, така и от адвокати и други правни професии, от страна на местната власт и на политици от целия спектър. Предната седмица адвокати от столицата и страната дори организираха мълчалив протест с тоги пред софийската Съдебна палата и палатите на някои големи градове срещу предлаганата реформа. Критиките прозвучаха особено силно по време на организираната от Министерството на правосъдието в понеделник дискусия за съдебната карта.

Шекерджиев и Димитрова са координатори по проекта за изработване на нова съдебна карта, както и автори на Модел 4. Предлаганата реформа предвижда сериозна реорганизация на съдилищата в страната, закриване на близо половината районни съдилища и превръщането им в териториални поделения, промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела, което превръща окръжните съдилища в основен първоинстанционен съд. Целта според авторите на концепцията е правосъдието да стане по-бързо и ефективно чрез специализация, по-добра организация и пестене на ресурсите. Според критиците това ще засегне чувствително достъпа до съд, защото ще отдалечи съдилищата от хората, но няма да подобри качеството на правораздаването.

През седмицата ВСС реши, че ще изпрати на Министерството на правосъдието цялата документация за реформата на съдебната карта.

Преди влизането си във ВСС Красимир Шекерджиев беше наказателен съдия във Върховния касационен съд, а Боряна Димитрова - председател на окръжния съд в Бургас. Двамата са от съдийската квота във ВСС, а не избрани от парламента. Те напускат ВСС година и три месеца преди края на мандата му през октомври 2022 г. и ще се върнат в системата като съдии.

На сайта на ВСС в петък бе публикувано тяхно обръщение до съдиите в страната, в което те заявяват, че подават оставки с чувство на удовлетвореност, че реално са отворили дебата за промени в съдебната система и са "поставили на масата" редица проблеми, макар че по много от тях не се е стигнало до рационални решения.

"С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016 г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути", казват те.

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост", се заявява още там.