Магистратската тога не е шапка невидимка, прикриваща невежество и корупция

Бруталните откази на съдии да допуснат вписването на промени в бордовете на държавни дружества се обосновават със самоцелен формализъм и автоматизъм

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В едно свое програмно интервю във в. "Труд" от 11 ноември 2012 г. Сотир Цацаров като кандидат за главен прокурор по това време, разви тезата, че липсващото звено в управлението на съдебните институции е тактиката. Иначе казано, има много визионери и стратези, които си мечтаят каква би трябвало да бъде съдебната система, но липсват тактици, които "собственоръчно" да я управляват. Тогава се питах каква ли "тактика" има предвид бившият председател на Окръжен съд - Пловдив, който стъписваше правната общност с изрази като "наказателна политика на съда" и получаваше награди от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за успешна борба с престъпността.

Само месец по-късно преглътнахме "избора" на Цацаров за главен прокурор и по трудния начин видяхме какво разбира той под "тактика" в управлението на съдебните институции. Докато юридическата общност дебатираше за независимостта на съдебната власт, за върховенство на правото, за правата на човека, за това дали да бъде следван румънският или друг модел, други, не толкова мисловни, но сръчни и "тактични" апаратчици, целенасочено и последователно редяха лобита, кворуми и мнозинства. Чрез тях те първо овладяха Висшия съдебен съвет (ВСС), а после чрез него поставиха свои аватари на ключови позиции в съдилищата и прокуратурите. Така съдилищата бяха превзети отвътре чрез добра организация и тактика на номенклатура с болни амбиции и хипер его. После видяхме как подчинените прокуратура и съд могат бандитски да репресират политически опоненти на управляващите, как могат да бъдат заграбвани бизнеси (емблематични примери са "Осемте джуджета" и казуса на Ивайла Бакалова), как могат публично да бъдат демонизирани и разкулачвани непослушни "олигарси".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 4

  Напълно подкрепям адвокат Екимджиев!

  Нередност?
 • 2
  b.manchev avatar :-|
  b.manchev
  • + 1

  Какво общо има Гешев с порочните корупционни практики в съдебната ни система? Благодарение на тях стана главен прокурор - бухалка, че идеално му подхождала на манталитета.

  Реформа на системата налага и персонални промени на магистрати. Поне така се случи преди 30 години по политически причини. Тогава на много съдии, прокурори и следователи им се наложи да станат адвокати. Не би било зле Гешев да стане обществен защитник, на онези, които го назначиха напук на закона.

  Нередност?
 • 3
  velian avatar :-|
  volarok
  • + 2

  Ни е ли време вече да има осъдени персонално магистрати по ЗОДОВ за техните творения?

  Нередност?
 • 4
  ssto avatar :-|

  ЗОДОВ установява отговорност за държавата.

  Разпоредбата на чл. 9, ал. 2 допуска предявяването на иск срещу длъжностните лица по чл. 2, ал. 1 и 2, чл. 2а и чл. 2б, ал. 1, с предмет възстановяване на платените обезщетения, но при едно трудно изпълнимо условие - само когато действията или бездействията им са признати за престъпление по съдебен ред.

  Разпоредбата е съобразена с чл. 132, ал. 1 от Конституцията, която е с по-ограничен обхват - наказателната и гражданската отговорност на магистрати за техните служебни действия и за постановените от тях актове, може да се търси само ако са извършили умишлено престъпление от общ характер.

  Поставяният от вас проблем за санкции за безобразията в съдебната система (все още съд и прокуратура) заедно със служителите на приходните агенции и Агенцията за държавна финансова инспекция, които също са под чадъра на чл. 9, ал. 2 ЗОДОВ, може и трябва да се помисли във възможни варианти. Институционалният контрол и инспектората не са достатъчни и по-скоро прикриват безобразията в съдебната система.

  Нередност?
Нов коментар