Сакскобургготски загуби спора за отнетите му имоти

Страсбург: Българските съдилища са убедителни в отхвърлянето на царската реституция

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски    ©  Надежда Чипева
Симеон Сакскобургготски    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Отмяната на царската реституция, извършена преимуществено докато Симеон Сакскобургготски беше премиер на България, е напълно в съответствие с конвенцията по правата на човека и практиката на Страсбург. Българските съдилища са се справили убедително и добросъвестно с решаването на делата за царските имоти "Ситняково" и "Саръгьол", с които на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза беше отказана реституция и имотите бяха върнати на държавата. В съдебните решения на националните съдилища убедително е аргументирана тезата, че в случая няма основание за реституция. Това са най-съществените изводи от днешното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Сакскобургготски и Хробок срещу България" (Sakskoburggotski and Chrobok v. Bulgaria), обявено днес.

Очаквано обаче България бе осъдена заради наложения през декември 2008 г. временен мораториум, но не по отношение на всичките имоти, а само заради продължителната забрана да се ползват рилските гори (да се търгува с дървесината от тях). Този мораториум парламентът държи вече близо 12 години, въпреки че беше приет с условието да отпадне, след като въпросът с царските имоти бъде решен веднъж завинаги със закон (вижте тук). През годините обаче силното "царско" лоби в парламента и изпълнителната власт съзнателно замъгли въпроса до степен той въобще да отпадне от дневния ред, докато се търси начин да се запази придобитото от Сакскобургготски и сестра му.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 5

  Защо авторката просто не вникне в названието на съда: Европейски съд за ПРАВАТА НА ЧОВЕКА и правораздава в съответствие с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи от 1950 г
  В този смисъл той не се занимава с облигационно, търговско, наказателно, гражданско, морско и пр. права, а само с едно нещо - нарушени от държавата права, описани в Конвенцията.

  И в Страсбург Сакса не е "загубил спора за отнетите му имоти", както любезно профанира авторката, а просто съдът е отхвърлил като недопустима да разглеждане онази част от иска, която касае претенциите за реституцията на Ситняково и Саръгьол.
  Просто ЕСПЧ не се занимава с такава правна материя!

  Също така не е издържано съждението: "Българските съдилища са убедителни в отхвърлянето на царската реституция", защото именно български съдилища на последна инстанция върнаха на наследниците на короната Царска Бистрица, Враня, хиляди декари рилски гори.

  Ето линк към много по-ясна и прецизна по отношение на фактите статия:

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sakskoburggotski-osudi-bulgariya-strasburg

  Нередност?
 • 2
  zocho1 avatar :-|
  zocho1
  • + 5

  Е, и "Сега" са спестили част от истината. Пишат за претенциите на ищците:
  "Те претендират и за 400 116 евро за направените от тях разноски във вътрешното производство, още 45 600 евро за правна защита и други 1048 евро за пощенски разходи, превод, печат и копиране."
  Но пропускат да кажат че съдът присъжда само около 1% от горните суми. По същия начин постъпи и преди малко БНТ1 в централната си емисия, но малко обърнато - пропуснаха да съобщят за претенцията, но пък съобщиха че на царя и сестра му били присъдени 5000 евро.
  И в двата случая перфектен пример за манипулация

  Нередност?
 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • + 5

  Въпреки уважението ми към монархията като институция / няма нужда да ходим на избори - кандидати като Гоце, Кузов, Плевнелиев, че дори и Желю/, стабилност, наследственост, обединителност и връзки с други монархии - също и компетентността на цар Симо и наследниците му - пр. Кирил, Калина..
  Как се съгласи да стане авер с ДС комунистите, които са убили регента, с мутрите от Мултигруп, с ДПС тарикатите - тия, които Лукановите мекерета им сменяха имената, пращаха на екскурзия завинаги... ??? Които са го прогонили от родината, за да строят тоталитарната държава НРБ....
  А единственото, което бе петимен е как да си върне имотите - и ако може да клъвне като крадократите нещо... отгоре! .. да ОСЕЧЕ ... рилските гори пустинни там, където св. Иван Рилски е бил отшелник... Какви са били договорките, за които иначе морални юристи да му влязат във валса .. а как Спас Р. окраде БГ с разните му там Ники Маус, Велчеви... Севлии..ППетров..без никакво двоумение или милост над обикновения бългаски гражданин .
  Да се надяваме духа Сакскобургготски да се е смирил..

  Нередност?
 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 3

  Какви ги говореше - че идва, за да помогне на България, на народа СИ - и накрая какво? Да заграби и той каквото може от България. Пропуснати ползи от разпореждане с имотите. Е, поне не е сякъл горите на Рила през последните десетина години.

  Нередност?
 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie
  • + 1

  Сечта в Рила предстои.

  Нередност?
 • 6
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 3

  Спасителят, който дойде само, за да си върне имоти, купени и поддържани с пари на Цивилната листа.

  Нередност?
Нов коментар