Масов бойкот на съдиите остави ВСС без двама нови членове

На изборите в неделя гласуваха само 580 съдии от общо 2202 в страната. Съветът ще продължи да работи, макар и тотално дискредитиран

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съдиите в страната окончателно бойкотираха избора на двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), в резултат на което след втория тур на гласуването в неделя избирателната комисия обяви избора за нередовен. Така съдийската колегия на ВСС остава с двама членове от съдебната квота по-малко. Това е пореден етап от делегитимирането на настоящия състав на ВСС, който е насрочил на 14 януари избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

През последните седмици към бойкот на избора призоваха много съдии от столицата и страната, включително и от Съюза на съдиите в България (ССБ) - най-голямата и авторитетна съдийска организация у нас. Междувременно стана известно, че в съдилищата се разпространява подписка, инициирана от съдии във ВКС, с която се призовават останалите четирима членове на съвета, избрани от съдебната квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да си подадат оставките. Подобен ход би оставил съвета окончателно без членове съдии, избрани от съдии, би дискредитирал и лишил от легитимност всички по-нататъшни действия на този ВСС. Подписката все още не е изпратена на ВСС, това предстои, но в магистратските среди се коментира, че оставките - дори на целия съвет, стават все по-логичен изход на фона на тоталния провал на публичния образ на ВСС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове