Конституционният съд: Кирил Петков никога не е бил министър

Според юристи обявяването на назначението му за противоконституционно дава възможност за успешно атакуване на неговите актове

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Кирил Петков никога не е бил в правото си да бъде министър, а издадените еднолично от него актове могат успешно да бъдат атакувани в съда. Това по същество е ефектът от днешното решение на Конституционния съд (КС), с което за противоконституционен беше обявен указът на президента от 10 май т.г. за назначаване на служебното правителство, но само в частта за назначаване на Кирил Петков за министър на икономиката. (Решението на КС можете да видите тук.)

На особено мнение по допустимостта на делото е останал само един съдия от 12-членния състав на КС - Георги Ангелов, чийто мандат приключва през ноември. Ангелов се позовава на практиката на самия КС, според която предмет на конституционен контрол са само действащи правни актове, които пораждат правни последици към момента на постановяване на решението. "Иначе би трябвало да си представим безкрайна поредица от допустими конституционни оспорвания на актове, които са престанали да действат.", казва Георги Ангелов.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове