Върховните съдии избират конституционен съдия измежду четири кандидатки

Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова ще се състезават за деветгодишен мандат в Конституционния съд

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Новият конституционен съдия от квотата на върховните съдии ще стане известен в четвъртък. Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд е насрочено за утре от 9,30 часа, ще се проведе онлайн и на него съдиите от двете съдилища трябва да изберат своя представител в Конституционния съд (КС) за следващия мандат от девет години, който ще встъпи в длъжност на 15 ноември на мястото на Георги Ангелов, чийто мандат изтече.

Съставът на КС се подновява на всеки три години с четирима нови съдии, избрани от три квоти. При тазгодишната ротация президентът също назначава един нов съдия, той вече посочи своя кандидат - проф. Янаки Стоилов. Парламентът трябва да избере двама съдии, като единият ще встъпи в длъжност през февруари. Вече е очевидно, че Народното събрание няма да може да излъчи конституционен съдия за клетвата, която е насрочена за 15 ноември.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове