Върховните съдии избират конституционен съдия измежду четири кандидатки

Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова ще се състезават за деветгодишен мандат в Конституционния съд

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Новият конституционен съдия от квотата на върховните съдии ще стане известен в четвъртък. Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд е насрочено за утре от 9,30 часа, ще се проведе онлайн и на него съдиите от двете съдилища трябва да изберат своя представител в Конституционния съд (КС) за следващия мандат от девет години, който ще встъпи в длъжност на 15 ноември на мястото на Георги Ангелов, чийто мандат изтече.

Съставът на КС се подновява на всеки три години с четирима нови съдии, избрани от три квоти. При тазгодишната ротация президентът също назначава един нов съдия, той вече посочи своя кандидат - проф. Янаки Стоилов. Парламентът трябва да избере двама съдии, като единият ще встъпи в длъжност през февруари. Вече е очевидно, че Народното събрание няма да може да излъчи конституционен съдия за клетвата, която е насрочена за 15 ноември.

Изборите за нови конституционни съдии се провеждат в обстановка на сериозни политически и обществени вълнения, предизвикани от последните решения на КС, което само по себе си е поредно доказателство за значението на този орган в политическата система на държавата. Общественото недоверие, с което бяха посрещнати тези решения, макар и да са гласувани с голямо мнозинство, както и политическото и обществено противопоставяне, което предизвикаха, показват непрекъснато спадащия авторитет на КС и необходимостта от изпращането в него на професионални авторитети, доказали независимостта си. Обикновено това важи в най-голяма степен за излъчените от съда.

Срокът за номинации за утрешния избор изтече във вторник. Официално са издигнати четири кандидатури - и четирите са на съдийки от ВАС, което не е изненадващо, защото между двете съдилища има неофициално джентълменско споразумение да редуват избраниците си - веднъж от ВАС, веднъж от ВКС, а когато е ред на върховните съдилища да излъчат двама съдии наведнъж, квотата се поделя. Интригата е колко от съдиите във ВКС ще участват в него и кого ще подкрепят. Към момента съдиите във ВКС с право на глас (без командированите) са 90, а съдиите във ВАС - 97.

Тази година кандидатурите са на съдийките Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова. Неофициално се коментира, че председателят на ВАС Георги Чолаков стои зад кандидатурата на Ваня Анчева, което означава, че мнозинството от съдиите във ВАС ще гласуват за нея - след няколкогодишно кадруване на Чолаков във ВАС голямата част от съдиите там съобразяват мнението си с него.

Ваня Анчева има 33 години стаж като съдия, а от 2014 г. е председател на Седмо отделение във ВАС, което гледа дела, свързани с конфликт на интереси, документи за самоличност, електронните съобщения, регулирането на радио- и телевизионната дейност, движение по пътищата, защитените територии, частната охранителна дейност, туризма, лицензите, защитата на потребителите, защитата на интелектуалната собственост и др. Името й, както и на повечето съдии, е непознато на широката публика, макар че м.г. публикации в различни медии я замесиха в спекулации около изтеклата комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Николов, в резултат на което Бобоков получава решението на ВАС за освобождаване на либийския танкер "Бадр", преди още да бъде подписано от съдиите. Според коментари в медиите само съдиите от състава са можели да предоставят този текст, а това са Ваня Анчева, която е и докладчик, Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова.

За разлика от Анчева, Соня Янкулова е считана за неофициален опонент на Чолаков, човек от малцинството в съда. Янкулова беше конкурент на Георги Чолаков за председател на ВАС през 2017 г., концепцията и цялостното й представяне бяха блестящи, но очаквано не беше избрана, защото никога не се е вписвала в статуквото, което управлява съдебната система. Пет години е била зам.-председател на СГС, оглавява първото административно отделение на съда, преди да административното правосъдие да се отдели от гражданското. Соня Янкулова е била заместник-министър на отбраната (2001 - 2008 г.), на вътрешните работи (май 2008 - юли 2009 г.). Считана е за перфектен съдия. По повод на предстоящия в четвъртък избор "Съдийски вестник" публикува нейно особено мнение "по придобило публична известност дело, по което съдия Янкулова зае независима позиция, конфронтираща я с изпълнителната власт. Делото е образувано по жалба на група акционери в "Корпоративна търговска банка" АД срещу акта на БНБ, с който е отнет лицензът на банката за извършване на банкова дейност". Във входящия текст на публикацията се казва още, че съдия Соня Янкулова "е доказала почтеността, изключителната си юридическа компетентност и неконформизъм по всичките си дела".

Съдия Йовка Дражева има 34 години стаж, във ВАС работи от 2001 г., а преди три години става ръководител на Пето отделение, което гледа дела за уволнения на държавни служители, опазване на околната среда, защита на личните данни, хазарт, валутен закон, финансови одити и др.

Севдалина Червенкова е започната стажа си в системата като съдия-изпълнител, а от 1998 г. до 2008 г. е в Софийския градски съд, след което е повишена във ВАС.

Заседанието на общото събрание на двете върховни съдилища ще се излъчва онлайн. Гласуването ще се проведе последователно в съдебните сгради на двете върховни съдилища - първо във ВКС, после във ВАС, при спазване на противоепидемичните мерки. То ще се проведе последователно. Членовете на комисията ще обявят резултата, след като приключи гласуването на съдиите от ВАС.