🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Преговорите за правосъдие: отстраняването на Гешев и Цацаров бе изведено като приоритет; Три дела срещу бившия пловдивски кмет Иван Тотев са били прекратени едновременно преди изборите

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Основното политическо събитие през изтеклата седмица бяха преговорите за ново коалиционно управление, които продължиха всеки ден от вторник до събота и по същество очертаха една приоритетна законодателна програма - от промени в Закона за обществените поръчки и чисто нов закон (или кодекс) за устройството на територията, обсъждани в сектор регионално развитие, през промяна в Търговския закон, към която реферираха преговорите в много сектори, борба със сивата икономика чрез въвеждане на глоби не само за работодателите, които плащат заплатите в плик, но и за работниците и за фирмените счетоводители и т.н. В сектор "Финанси" бе обсъдено вдигане на максималния осигурителен праг с поне 450 лв. и на минималната работна заплата на минимум 700 лв., премахване на данък уикенд и на данъка върху лихвите по депозитите. Логично най-мащабна е законодателната програма в сектор "Правосъдие", която стига и до промени в конституцията (вижте по-долу).

Правосъдният министър Иван Демерджиев направи нови заявки, че ще продължи действията си по търсене на отговорност от прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев за всеки конкретен случай на неизпълнение на задълженията (вижте по-долу). А в интервю пред БНР в неделя Демерджиев заяви, че правосъдното министерство ще търси помощ от европейската прокуратура при бездействие на българската, защото така може да се запълни създалият се вакуум във взаимоотношенията между министерството и прокуратурата, особено явен след като прокуратурата е игнорирала всички сигнали, подадени от служебните правителства.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.