Съветът на Европа пак призова за мерки срещу влиянието на главния прокурор в следващия ВСС

България не може повече да се отклонява от този ангажимент, защото това застрашава европейското финансиране

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Комитетът на министрите на Съвета на Европа за втори път тази година препоръча увеличаване на усилията на българските власти за решаване на проблема с фактическата безнаказаност на главния прокурор, като ги призова "спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор в новия Висш съдебен съвет и неговата прокурорска колегия, които ще бъдат избрани през 2022 г., за да се даде възможност за въвеждане на ефективна процедура за отстраняване от длъжност и да се намали смразяващият ефект върху лицата, натоварени с разследването на главния прокурор". Същата препоръка Комитетът на министрите (КМ), който следи за изпълнението на решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, направи и през март т.г., отново във връзка с преглед на изпълнението на прословутото решение по делото "Колеви срещу България" - за липсата на гаранции, че българския главен прокурор може да бъде ефективно разследван, ако евентуално извърши престъпление.

В решение от 2 декември КМ за пореден път направи преглед на незадоволителното изпълнение от българските власти на групата дела С.З. и "Колеви срещу България", които се отнасят до системния проблем с неефективното разследване на престъпления срещу личността (убийства, насилие и изнасилване) и невъзможността за ефективно разследване срещу главния прокурор. Решението на Страсбург по делото "Колеви" е от 2009 г., в сила от 5 февруари 2010 г. Решението по делото С.З. (за провалено от институциите разследване на изнасилване) е от 2015 г. В продължение на години КМ чака българските власти да предприемат ефективни генерални мерки (извън индивидуалните по изплащане на присъденото обезщетение и възобновяване на наказателните дела в България, ефектът от което все още не е известен).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев
  • + 2

  Че Цацаров и Гешев са проблем е ясно.
  Обаче не съм сигурен дали са най-големия проблем.
  В смисъл дали като ги няма и ще тръгнат нещата, т.е. делата.
  Смущава ме мисълта, че никой в тази прокуратура нито посмя да търгне да разследва Цацаров, въпреки, че на теория имат право, нито дори посмяха да кажат на глас какво не е наред там.
  А го знаят, няма как да не го знаят.
  Не може аз дилетантът от друг континент да виждам проблеми, които те вътре в кашата да не виждат много, много по-добре.
  Изтеклите разговори на двете каки само го илюстрираха.
  Та как ще тръгнат нещата при положение, че всички тези хора са си още по местата?!
  Те са свикнали да навеждат глави, те са живели и свикнали да живеят в страх и покорство.
  С тези хора ли ще стане България честна?

  Нередност?
Нов коментар