Съд сезира прокуратурата за узурпация на власт от главния съдебен инспектор Точкова

Инспекторите от ИВСС заедно с Точкова загубиха възможност да искат кариерните бонуси, които ГЕРБ и ДПС гласуваха специално за тях

Теодора Точкова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова заема незаконно тази длъжност вече година и половина, което не просто прави актовете ѝ незаконни, но и сочи към престъпление против управлението. Това по същество приема съдията от Софийския районен съд Мирослав Петров в решение от 8 декември, с което се отменя акт, издаден от Точкова, с мотив, че тя вече не може да упражнява властта на главен инспектор на ИВСС. Съдията сочи, че ще сезира прокуратурата за незаконно упражняване на правомощия от страна на Точкова.

Решението на СРС, за което първо написа lex.bg, подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - София-град, в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му. Същественото е, че то идва само два дни след публикация на "Капитал" за друго съдебно дело, образувано по аналогична жалба на съдията от Софийския районен съд (СРС) Петко Петков срещу наложена му глоба за забавяне на декларацията му с 12 дни. В жалбата си съдия Петков излага абсолютно същите аргументи за липса на компетентност на главния съдебен инспектор Теодора Точкова поради изтекъл мандат. Той даже прави искане до съдията по делото да сезира Общото събрание на ВКС с предложение да сезира Конституционния съд (КС) с питане може ли изрично или мълчаливо да се удължава изтеклия конституционен мандат на Точкова и може ли тя да упражнява властнически правомощия след изтичането на мандата си.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • + 2

  Точкова е олицетворение на калинките в съдебната система. Наглост, ароганнтност, дебелоочие и послушане пред този на когото целува ръка. Такива са мнозинството на ВСС, шефове на съдилища и разбира се инструмента на господ. Дано тези хора почнат да си отиват един по един, за да станем отново цивилизована държава.

  Нередност?
Нов коментар