Делата на спецсъдилищата ще продължат и след закриването им

Висящите дела ще продължат да се гледат от същите състави до приключване на производството, това елиминира опасенията за "блокиране на правосъдието"

Само около 3% от постъпилите през 2020 г. дела в спецсъда са от общ характер
Само около 3% от постъпилите през 2020 г. дела в спецсъда са от общ характер
Само около 3% от постъпилите през 2020 г. дела в спецсъда са от общ характер    ©  Юлия Лазарова
Само около 3% от постъпилите през 2020 г. дела в спецсъда са от общ характер    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висящите дела в спецсъдилищата няма да бъдат прекратявани след закриване на спецправосъдието и няма да започват отначало, както вещаят противниците на тази реформа. Те ще продължат да се гледат от същите съдебни състави до приключване на производството, което опровергава всякакви опасения, че реформата ще забави и затлачи дела. Само в изключителни случаи, ако съдията по дадено дело напусне съда или въобще съдебната система, делото ще трябва да започне отначало, но това би било факт и без да се разтурват спецсъдилищата.

В това се състои най-важният извод от проекта за промени в съдебния закон, изготвен в Министерството на правосъдието, чието обществено обсъждане предстои. В петък законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане (вижте тук). Той е ограничен практически само до две теми - закриване на спецправосъдието и премахване на кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите от Инспектората към ВСС в края на мандата им, както и кариерните бонуси за административните ръководители. Другите теми, които управляващите лансираха като приоритетни за решаване с промени в закона - реформа на ВСС, механизъм за разследване на главния прокурор и т.н., ще останат за следващ етап, както се разбра преди седмица от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове