Управляващите ще оттеглят реформите, предложени през преходните разпоредби на бюджета

Председателят на правната комисия Милен Матеев обяви, че идеите за регистърна реформа и смяна на процесуалното представителство на държавата ще влязат като отделни закони

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Само три дни след като се разбра за опита на управляващите да прокарат важни структурни реформи през преходни разпоредби на закона за бюджета, те заявиха, че оттеглят спорните предложения, направени по този начин, и ще ги внесат отново като самостоятелни законопроекти.

Това се случи в петък следобед по време на заседанието на парламентарната правна комисия, на което трябваше да се разисква бюджетът на съдебната власт. Вместо това дебатът се превърна в масирана съпротива срещу естеството на предложените реформи, както и внасянето им с преходни разпоредби, което беше запазена марка на предишните управляващи от ГЕРБ, упреквани в непрозрачно и конюнктурно законодателство.

В този контекст председателят на правната комисия Милен Матеев заяви, че управляващите ще оттеглят предложението си с преходни разпоредби към закона за бюджета да се направи обявената регистърна реформа и да се смени статутът на съдиите по вписванията. Ще бъде оттеглено и предложението пак с преходните разпоредби да се прехвърли процесуалното представителство на държавата по дела срещу нея от Министерството на финансите към правосъдното министерство. Тези реформи ще бъдат предложени с отделни законопроекти, което ще позволи задълбочената професионална дискусия по тях.

На възраженията, че никой депутат, нито присъстващият зам.-министър на правосъдието, не е компетентен да оттегли законопроекта в тази му част, тъй като това може да направи само вносителят - Министерския съвет, Милен Матеев заяви, че оттеглянето ще стане между първото и второто четене на закона, когато той ще предложи отпадането на тези текстове.

По-късно и на заседание на бюджетната комисия председателят ѝ Любомир Каримански заяви, че ще предложи отпадането на над 80 параграфа от преходните разпоредби на бюджетния закон.

"Изразявам притеснението си за преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета. Проведох разговори с коалиционните партньори и ще предложа от параграф 10 до параграф 104 текстовете да отпаднат. Тези параграфи следва да преминат нормалната процедура на разглеждане на законопроекти по нормален начин с оценка на въздействие и обществено обсъждане. Не следва да се продължава тази порочна практика, където в преходни и заключителни разпоредби да се изменят няколко други закона. Това е недопустимо според мен. И искам да ви уверя, че това ще бъде внесено между първо и второ гласуване", заяви Каримански. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че Mинистерството на финансите като вносител няма проблем с това.

Двата вида заложени промени в областта на правосъдието бяха атакувани и по същество с множество аргументи - както от страна на опозицията от ГЕРБ, така и от представители на асоциацията на съдиите по вписванията, на представители на ръководството на Софийския районен съд, авторитетни представители на правната общност като проф. Ангел Калайджиев и адвокат Валя Гигова - и двамата присъстващи на заседанието в лично качество, а не като членове на Висшия адвокатски съвет.

Предложените от управляващите реформи в статута на съдиите по вписванията, както и идеята за смяната на процесуалното представителство по делата срещу държавата предизвикаха много критики не само заради недопустимата законодателна техника, ползвана от предишните управляващи. Предложенията бяха атакувани и по същество - с твърдения, че без сериозни мотиви се променят институти с над 120-годишна давност в българското право, които и в момента работят без проблеми.

Управляващите предлагат реформа в регистърното производство, при която всички регистри в страната да се обединят механично в една Държавна агенция по вписванията към Министерския съвет, като в нея да се влеят сегашната Агенция по вписванията, Агенцията по кадастъра, ГРАО и Централният регистър на особените залози. Предлага се заличаване на фигурата на съдиите по вписванията, чийто статут в момента е уреден в съдебния закон, като те да бъдат преназначени в новата агенция като длъжностни лица по вписванията. В момента съдиите по вписванията се назначават от министъра на правосъдието, но са към районните съдилища и са под административното ръководство на техните председатели. Причината за този техен особен статут е, че те осъществяват дейност по правилата на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), включително и че извършват преценката си по вътрешно убеждение, което е характеристика само на съдебната система. Производствата по вписванията са нотариални охранителни производства с вековна история в българското право и винаги са били част от структурата на съдилищата, заяви Георги Чехларов, зам.-председател на Софийския районен съд. Съществуването им в този вид е основно заради сигурността на гражданите и оборота, настояха дошлите експерти.

На свой ред проф. Ангел Калайджиев призова промяната в процесуалното представителство на държавата да бъде обмислена много добре, като окачестви предложението като прибързано и необосновано. "Министерството на финансите винаги е представлявало държавата, моят опит като експерт по арбитражни дела е, че българската държава е била винаги защитавана много добре от МФ", каза той.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  samsum avatar :-P
  Deputat 241

  Нищо ново под слънцето на промяната...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал