Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Съдебният инспекторат - скъп и безполезен остров на блажените

Близо две години Инспекторатът към ВСС се прави, че функционира при условията на изтекъл мандат, а в парламента все още не може да започне изборът за нови инспектори

Теодора Точкова, главен съдебен инспектор
Теодора Точкова, главен съдебен инспектор
Теодора Точкова, главен съдебен инспектор    ©  Георги Кожухаров
Теодора Точкова, главен съдебен инспектор    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Преди месец, на 26 януари, парламентарната правна комисия трябваше да приеме процедурни правила за избор на нов главен инспектор и инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Седмица по-рано тази точка бе включена в дневния ред на комисията и изведнъж изчезна малко преди заседанието. Публични обяснения не се чуха, но неофициално се коментира, че по настояване най-вече на ИТН темата е свалена от дневния ред, за да се проведат първо преговори с опозицията - ГЕРБ и ДПС, без които изборът на инспектори няма да мине. По конституция тази процедура изисква мнозинство от ⅔ от народните представители, така че опозицията е незаобиколим фактор.

Управляващите обаче все още не са водили такива разговори, а по всички личи, че нямат организация и готовност да ги започнат. Било заради нежелание за преговори с ГЕРБ и ДПС, които може в един момент да заприличат на пазарлък. Било защото самите партии в коалицията още не са готови с концепцията и конкретните кандидатури. Ситуацията е патова, защото нещата опират до принципния въпрос за кадруването в системата на съдебната власт, който сегашното управление обяви за първостепенен. Трудно се защитава концепцията за прозрачен и професионален избор в контекста на задаващото се поредното поквотно преразпределение на местата в инспектората. Депутати от управляващите казват, че имало намерение изборът на инспектори да се договори "пакетно" заедно с избора на членове на ВСС и промените в конституцията, но това просто ще направи пазарлъка по-труден и ще го проточи до безкрай.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове