🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КС отмени мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти

Давността ще започне да тече три дни след обнародване на решението

Сайт на КС    ©  Сайт на КС
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Конституционният съд (КС) единодушно отмени в сряда мораториума върху придобиване по давност на държавни и общински имоти, който бе въведен за първи път през 2006 г. - уж само за 7 месеца, а оттогава непрекъснато е удължаван - вече 15 години. Последно срокът му беше удължен до 31 декември 2022 г. Последиците от преустановяване на мораториума ще настъпят от момента на влизане на решението в сила, т.е. придобивната давност ще започне да тече три дни след обнародването на решението в сила.

Казусът засяга случаи, когато изоставени частни държавни и общински имоти се завладяват от частни лица и се стопанисват в продължение на години, включително и случаи, когато частно лице владее имот, в който съсобственик е държавата или общината. Хипотезите могат да са много разнообразни, но общият принцип е, че когато някой владее като собственик даден имот непрекъснато и необезпокоявано за определен период от време, той придобива правата на собственик с изтичането на този период. Срокът на владение е различен - 10 или 5 години, според това дали владелецът е добросъвестен или недобросъвестен. (Добросъвестен е владелецът, който владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, но без да знае, че праводателят му не е собственик или че не е спазена предписаната от закона форма.)


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.