Седмичен бюлетин за правни новини

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас; ВСС отложи дискусията за отстраняване на главния прокурор; И тази година приемът на студенти по право ще бъде по оценките от матурите

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков. Тема на разговорите ще бъде и преструктурирането на антикорупционната комисия и възможността тя пряко да сезира Европейската прокуратура.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков. Тема на разговорите ще бъде и преструктурирането на антикорупционната комисия и възможността тя пряко да сезира Европейската прокуратура.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков. Тема на разговорите ще бъде и преструктурирането на антикорупционната комисия и възможността тя пряко да сезира Европейската прокуратура.    ©  Юлия Лазарова
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков. Тема на разговорите ще бъде и преструктурирането на антикорупционната комисия и възможността тя пряко да сезира Европейската прокуратура.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас тази седмица по покана на премиера Кирил Петков. Това обяви пред "Нова тв" министърът на правосъдието Надежда Йорданова, като допълни, че по време на посещението ще бъде обсъдено и преструктурирането на антикорупционната комисия в контекста и на въпроса как тя пряко да сезира Европейската прокуратура.

Конституционният съд (КС) образува дело за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението на Народното събрание от 10 февруари е атакувано от депутати на ГЕРБ - СДС, които твърдят, че изборът на Тодоров е извършен в нарушение на действащия закон, което накърнява принципа на правовата държава. Докладчик по делото ще бъде председателят на КС Павлина Панова.

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са номинирали трима свои колеги за заместник-председатели на ВКС и ръководители на трите колегии, съобщава "Лекс". Общото събрание на Гражданската колегия е издигнало Мими Фурнаджиева за зам.-шеф на съда, Търговската колегия е номинирала Евгений Стайков, а Наказателната колегия - Лада Паунова.

В Народното събрание вече е внесен оспорваният законопроект на кабинета за промени в ГПК, с който се предлага дирекция "Съдебна защита" на Министерството на финансите да премине към Министерството на правосъдието.

А в сряда парламентарната правна комисия ще гледа на първо четене законопроекта за закриване на спецправосъдието.

Междувременно парламентарната група на "Възраждане" внесе проект на закон за трюфелите, какъвто "Обединени патриоти" на два пъти неуспешно предлагаха в 44-ото Народно събрание.

//ТОП 3

ВСС отложи дискусията за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, за да напише правила за процедурата

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което беше насрочено за четвъртък. Съветът единодушно взе решение първо да се приемат правила за провеждането на тази процедура по отстраняването на "тримата големи" в съдебната система - главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, каквато досега не е била провеждана, а едва след това да се пристъпи към разглеждане на предложението по същество. Още по темата вижте тук.

Европарламентът поиска забрана за "златните паспорти" и ограничаване на "златните визи"

Схемите за "гражданство срещу инвестиции" подкопават същността на гражданството на ЕС, се казва в резолюция на Европейския парламент от сряда, в която се призовава комисията да предложи законодателен акт до края на мандата си. В резолюцията изрично се сочи България като един от негативните примери в това отношение и се отбелязва, че" гражданството на Съюза не е стока, която може да бъде предлагана на пазара или продавана, и никога не е било замислено като такава". Правото на пребиваване срещу инвестиции носи по-малко рискове, но и то трябва да подлежи на стриктни условия и проверки, особено с цел ограничаване прането на пари, корупцията и укриването на данъци. Европарламентът призовава всички държави членки да спрат незабавно да дават гражданство или право на пребиваване срещу инвестиции за всички руски кандидати. Призовава се за налог върху "златните паспорти" и "златните визи" в процент от направените инвестиции, който да се събира на равнище ЕС - до пълно отпадане на паспортите и безсрочно за визите.

Междувременно парламентарната правна комисия в Народното събрание при второто четене на законопроекта за премахването на златните паспорти реши да сформира работна група, която да изчисти някои спорни детайли около висящите молби за гражданство, контрола и проверките върху направените инвестиции и др.

Какви са параметрите на временната закрила на бежанците от Украйна

Министерският съвет предостави статут на временна закрила на бежанците от Украйна, след като седмица по-рано вътрешните министри на ЕС решиха да бъде дадена такава закрила на всички украински бежанци, които навлязат на територията на съюза. Тя се предоставя от 24 февруари 2022 г. за една година. Лица, напуснали Украйна заради войната и влезли в България, получават такъв статут до изричното им волеизявление за ползване на временна закрила, но не по-късно от 31 март 2022 г. България очаква рязко увеличение на броя на украинските бежанци, които до момента са 30 000 у нас. Защо украинците не са като останалите бежанци в ЕС и какви са параметрите на статута на специална закрила, който им бе предоставен от ЕС, четете в публикацията на "Дневник".

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Станислав Костов: Предимство на правото на ЕС дава огромна власт на отделния съдия >> Конституционният съд все повече ще се сблъсква с дела, при които ще се налага да се произнася за съвместимостта на национални актове с правото на ЕС или да се десезира, казва преподавателят по европейско право Станислав Костов. КС възприема превратно идеята за гарантирането на националната идентичност, включително и конституционната. Ако КС смята, че когато установи евентуално елемент, свързан с националната идентичност, ще може да каже, че правото на съюза няма да се прилага, това няма как да се случи.

Адв. Георги Атанасов: Гешев и Цацаров cи пoдxвъpлят eдни 3 милиapдa лeвa и всеки дъpпa "зacлyгитe" >> Манипулациите в последните два документа на КПКОНПИ, които са ювeлиpни oбpaзци нa "потьомкинска" бюрокрация, са ясно доказателство за необходимостта от реформа на комисията, заявява в коментар адв. Георги Атанасов, който от години отблизо следи работата на антикорупционната комисия. До днес КПКОНПИ не е била обект на задълбочена проверка, цялата информация за дейността й се черпи от отчетите на самата комисия. Пълна ревизия най-вероятно ще докаже правотата на онези, които считат за гигантска манипулация всички постижения на КПКОНПИ.

Притихналият "граждански" съвет към ВСС се обади. За да спасява спецправосъдието >> Мнозинството от членовете на Гражданския съвет на ВСС излезе с призив до всички депутати, председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор с искане да сезират Конституционния съд за това дали Народното събрание може да закрива съдилища. Тази самобитна идея Гражданският съвет отгледа по предложение на ръководителя на Апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов, според когото единствено ВСС е компетентен да закрие спецовете. Отговорът всъщност ясно се съдържа в конституцията, според която спецсъдилищата се създават със закон, а следователно и се закриват със закон.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

ССБ търси адекватна защита от Съдийската колегия за съдия от Пловдив, подложен на тормоз от председателя на съда. В сигнал до Съюза на съдиите в България и до председателя на ВКС съдията от Районен съд - Пловдив, Деян Вътов излага стряскащи факти за системен тормоз от страна на председателя на съда Иван Калибацев, включващи тежки нарушения на служебните задължения. Налице е случай на използване на законни на пръв поглед средства за постигане на паралегална цел, се сочи в изложението на ССБ до Съдийската колегия на ВСС >> ДеФакто

Омбудсманът атакува в КС неограничено назад във времето оспорване на бащинство. Омбудсманът иска обявяване на противоконституционност на § 5 от ПЗР на СК от 2020 г., с който според нея се дава неограничена назад във времето възможност за оспорване на бащинство, дори и след навършване на пълнолетие на детето, а това засяга правото му на сигурна и стабилна семейна среда. Докладчик по делото е Соня Янкулова >> lex.bg

Фирми за етажна собственост искат решенията да се взимат с гласовете на 51% от собствениците. Да се намали кворумът за провеждане на общо събрание на етажната собственост от 67% на 51%, решения да може да се вземат и дистанционно, всички собственици, независимо дали обитават сградата, да поемат разноските за ремонт и поддържане според идеалните си части, да се създаде регистър на сградите в етажна собственост и регистър на професионалните домоуправители, предлага Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост >> Медиапул

Методи Лалов отново призова за уволнението на съдия заради съветско гражданство. Бившият председател на Софийския районен съд, а сега столичен общински съветник Методи Лалов призова министъра на правосъдието Надежда Йорданова да поиска незабавно уволнението на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов заради неговото съветско гражданство. Лалов призова за същото и служебния министър Янаки Стоилов, но без резултат >> Медиапул

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

И тази година приемът на студенти по право ще бъде без конкурсен изпит, а само по оценките от матурата

За учебната 2022/2023 година студентите в специалност "Право" ще се приемат, без да се провеждат писмени конкурсни изпити, а само с оценките от матурата. Това става ясно от проект на министрите на правосъдието и на образованието за промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", публикуван за обществено обсъждане. Решението отново е обосновано с "продължаващата извънредна епидемична обстановка, както и препоръките и прилаганите мерки от здравните власти". Това е трета поредна година, в която университетите ще приемат студенти по право само по оценките от матурите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал