Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието е на дневен ред през следващите седмици

Освен по механизма за отстраняване на главния прокурор в правосъдното министерство се работи и за бързо и ефективно производство по несъстоятелност, правото на втори шанс на бизнеса и още

Надежда Йорданова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Две важни събития в законодателната дейност анонсира правосъдният министър Надежда Йорданова за следващите седмици - закриване на спецправосъдието и започване на дебата за реформата в антикорупционната комисия КПКОНПИ. В сряда правната комисия на парламента ще гледа законопроекта за спецправосъдието на първо четене. Активно се работи и върху другите промени в съдебния закон, които трябва да решат проблеми с кадровото развитие на магистратите, така че, когато гражданите се изправят в съда, да нямат съмнение, че съдията срещу тях е независим и безпристрастен, заяви министър Йорданова по време на изказването си на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Екипът на министерството работи на бързи обороти и върху законодателство за бързо и ефективно производство по несъстоятелност и правото на втори шанс на бизнеса. Друг важен акцент е нова наредба за образованието по право, което също засяга бизнеса.

Темата за реформата в съдебната система в настоящия момент е изцяло в нов контекст, каза Надежда Йорданова. От една страна, липсата на реформа в системата пряко ще се отрази върху достъпа до средства по Плана за възстановяване и развитие, а именно заради обвързаността му с няколко ключови реформи в съдебната власт, посочи Йорданова. От друга страна, настоящата криза ясно показа как корупцията пряко влияе на националната сигурност. Друг важен елемент е предвидимото и устойчиво законодателство, каза тя и набеляза няколко значими законодателни промени, които правителството готви във връзка с това.

 • Първото е създаването на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, което е ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост. Най-важното е, че това не е задача, отложена във времето, защото уредбата е разписана така, че да е приложима и съвместима с действащата конституция, а не да се налага промяна на основния закон, което в момента не е реалистично.

Основният проблем, свързан със съдебната система, е, че липсва усещането за справедливост. Една от причините за това е липсата на ефективна прокуратура, поради което значими престъпления не се разследват въобще или пък започнатото разследване се слага на трупчета. Най-големият проблем в това отношение е, че на върха на тази пирамида имаме главен прокурор, по отношение на когото липсва ефективен механизъм за разследване. ЕС ни накара най-сетне да признаем този институционален проблем и да приемем ефективни мерки, каза Йорданова. Премиерът Кирил Петков също засегна темата с главния прокурор в началото на срещата, като заяви, че институциите в България са превзети и това се случва главно заради прокуратурата. "В момента имаме един главен прокурор, който пази всичко. На нас буквално са ни вързани ръцете", каза Петков.

Новият механизъм предвижда създаването на фигурата на разследващия съдия, избран на случаен принцип, с много ясни гаранции за неговата независимост и кариерно развитие, като същевременно в хода на разследването главният прокурор да бъде временно отстранен. По конкретните разпоредби вече се работи, има и изграден екип за това, каза Йорданова.

 • В условията на криза е необходимо бързо и ефективно производство по несъстоятелност и правото на втори шанс на бизнеса. Моят екип работи на много бързи обороти по тези теми и аз използвам този форум като апел към вас да се включите активно със своите предложения в рамките на общественото обсъждане, каза министър Йорданова под формата на обръщение към бизнеса.
 • От ключово значение, включително и за бизнеса, е въпросът за висшето юридическо образование. В България студентите по право почти не учат право на ЕС, почти нямат практически опит. Това са само два от недостатъците на сегашното образование, които ще бъдат преодолени с новата наредба за минималните критерии за придобиване на висше образование по право, която се изготвя в министерството, каза министърката.

Парадоксалното е, че през 2016 г. такава нова наредба беше приета, след като тя беше изготвена от екипа на правосъдния министър Христо Иванов, където Йорданова беше началник на кабинета. Тази наредба обаче изобщо не успя да се задейства, тъй като ГЕРБ два пъти отлагаше действието й, а накрая по искане на Данаил Кирилов кабинетът на Борисов направо я отмени, преди изобщо да стартира.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  Ако по закриването на спецправосъдието се работи от същите тези хора и със същите методи и "доказатества", които се представиха онзи ден във ВСС за "уволнението" на Гешев, реален е шансът и Гешев, и спецправосъдието да надживеят и правителството, и недъгавите опити на жълтопаветниците да се направи нещо наистина полезно.

  Всичкият им напън е стряскащо нефелен.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал