ВСС пак отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев

Съветът ще чака ВАС окончателно да се произнесе по жалбата на министър Йорданова срещу отказите да се гледа част от предложението й

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път отложи разглеждането по същество на предложенията за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесени от двама правосъдни министри - бившия проф. Янаки Стоилов и настоящия Надежда Йорданова. Отлагането е до окончателното произнасяне на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа изцяло някои от основанията за искането й за отстраняване на Гешев. Според членове на съвета решението на петчленния състав на ВАС ще излезе бързо - до седмица-две, и най вероятно в началото на юни ще може да се насрочи ново заседание.

Решението на ВСС за поредното отлагане беше взето със 17 гласа "за" на заседанието на пленума в сряда, Гешев участва в заседанието, но не гласува. Фактът, че Йорданова е обжалвала отказа на ВСС да разгледа изцяло всички основания, изложени в предложението й, всъщност беше известен на съвета и когато насрочи обсъждането по същество за 18 май.

Само преди два дни обаче, в понеделник, 16 май, тричленен състав на ВАС като първа инстанция отмени частично отказа на съвета да разгледа всички основания на правосъдния министър и задължи ВСС да разгледа и казуса "Жоси", но само за действията на Гешев след началото на мандата му като главен прокурор. За неуважената част от жалбата Йорданова обжалва пред петчленен състав и това стана повод за новото отлагане с аргумента, че е възможно петчленният състав да отмени изцяло отказа на ВСС и в резултат съветът да бъде задължен да разгледа всички основания в тяхната цялост, а ще бъде непрофесионално те да се обсъждат на парче. Шансът втората инстанция във ВАС да реши по този начин е практически нищожен, но в изказването си след заседанието министър Йорданова обяви тоза за някакъв вид прогрес.

Надежда Йорданова: Приемам го като позитивен знак

"Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак", заяви Надежда Йорданова. ВСС трябва да упражни правомощията си и да реши какъв главен прокурор трябва да има България, допълни тя

Кой иска да бави процедурата

В присъщия му агресивен стил днес Гешев обвини министър Йорданова, че с обжалването на решенията на съвета и на съда всъщност цели бавенето на процедурата, която той държал бързо да се проведе, за да "разберат българските граждани", че твърденията за нарушенията му са смешни. Атанаска Дишева му опонира, като му припомни, че разглеждането на предложението на министър Янаки Стоилов, подадено през юли м.г., се забави близо година не заради друго, а защото ВСС първоначално отказа въобще да го обсъжда - с мотив, че правосъдният министър няма правомощие да внася такова предложение по отношение на главния прокурор. Това доведе както до дело пред ВАС, така и до сезиране на Конституционния съд (КС), в резултат на което КС потвърди правото на министъра да иска отстраняване на главния прокурор, решението на ВСС бе отменено и върнато за разглеждане, но с огромно забавяне.

Обжалването пред съда не е злоупотреба с право, отбелязаха и други членове на съвета нееднократно.

Какво се случи с искането на министър Йорданова

Искането на Надежда Йорданова беше внесено в началото на март тази година и в него тя изброява девет основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, свързани с конкретни действия или бездействия на главния прокурор, които според Йорданова представляват тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. На заседание на 4 април ВСС изцяло допусна до разглеждане пет от тези основания - бездействието на прокуратурата по случаите с полицейското насилие на протестите през 2020 г. и изявленията на главния прокурор във връзка с тях, с които той одобри действията на полицията, бездействието по казусите "Осемте джуджета" и отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, указанията на главния прокурор при образуване на досъдебни производства за транспортни престъпления да се изземват и колите като веществени доказателства.

Частично бяха допуснати до разглеждане основанията, свързани с осъдителното решение на Съда в Страсбург по делото "Баневи срещу България", което е и заради изказване на Иван Гешев, но преди началото на мандата му, за ясните индикации за политически мотиви в производството срещу Елена Йончева, образувано при предишния главен прокурор Сотир Цацаров, но продължаващо и до момента, коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации - за всички тези казуси бе допуснато разглеждане, но само след началото на мандата му. Мотивът на ВСС бе, че не може в рамките на процедура за отстраняването на главния прокурор да се разглеждат нарушения на Гешев, извършени преди встъпването му като главен прокурор, независимо че част от тези действия не са били публично известни, предполага се, че не са били известни и на ВСС, когато е избирал Гешев за главен прокурор, най-малкото не са били обсъждани в процедурата по избора.

Такъв случай е казусът "Жоси" - единственият случай в предложението на министър Йорданова, който ВСС изцяло отказа да разглежда. Случаят е свързан с показания на бизнесмен, съдружник във фирмата за млечни продукти "Жоси", който твърди, че през 2014 г. се е обърнал към Гешев за съдействие в конфликта му със съдружника му и Гешев приел това и даже поставил условие да бъде прехвърлен дял от фирмата на баща му Стоимен Гешев (р.1939 г.). В Търговския регистър има данни за постъпило такова заявление, се казва в предложението. ВСС отказа въобще да се занимава с този казус.

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС отказите на съвета и по четирите основания, а преди два дни ВАС обяви решение, с което задължи ВСС да разгледа частично случая "Жоси", но само по отношение на действията и бездействията на Гешев след датата, на която е встъпил като главен прокурор - 18 декември 2019 г. Тричленният състав на ВАС потвърди отказите на ВСС по отношение на останалите случаи, като прие за правилен подхода на съвета да не разглежда в рамките на процедурата по отстраняването на Гешев действия и бездействия, които той е извършил преди началото на мандата му. Точно това обжалва Надежда Йорданова пред петчленния състав на съда и според присъствалите днес на заседанието окончателното решение трябва да излезе бързо. Веднага след това Йорданова трябва да насрочи ново заседание по същество.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  ОПГ в съдебната система отново удариха... трябва другите ОПГ крадократи да са зачадърени срещу преследване срещу крадократски практики, корупция и собственост вън от погледа на аборигените в бг..
  Ко стана с Мавроди...

  Нередност?
 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Ледът се пука... Трима съдии свидетелстват за корупционен натиск в Административен съд София – град.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160729135841189
  Двама от тях директно обвиниха съдията от ВАС и бивш зам. председател на АССГ Добромир Андреев, че им е оказвал натиск да решават дела в определена посока! Андреев имал към тях „изискване на определен резултат“ и „предложения да оправим наш човек“.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал