Новият брой:
Какво се случва в държавата

Управляващите пак предлагат мегаагенция за вписванията

Специализиран орган към МС ще обедини под една шапка най-важните регистри с идеята за по-ефективно управление и по-ниски такси

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Управляващите отново лансираха законопроект за създаване на една мега агенция по вписванията, в която да се съберат на едно място най-важните регистри в държавата. В сряда шестима депутати от четирите парламентарни групи на управленската коалиция, внесоха проект на Закон за Държавна агенция по вписванията, специализиран орган към Министерския съвет, който да събере в едно четири структури - Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) , Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ). Две от тези структури към момента са към Министерството на регионалното развитие и благоустройството - АГКК и ГРАО, останалите две са звена към Министерството на правосъдието, като само в Агенцията по вписванията има няколко отделни регистъра - Търговският регистър и регистърът на юридическите лице с нестопанска цел, регистър БУЛСТАТ и Имотния регистър, Регистър на имуществените отношения на съпрузите, а се очакваше и ЦРОЗ да се присъедини в тази структура.

Идеята за новата мегаагенция като част от мащабна реформа на регистърното производство не е нова, тя беше включена в коалиционното споразумение за съвместно управление, както се припомня и в мотивите. Проблемът е, че през февруари управляващите тръгнаха първоначално да я реализират през преходните разпоредби на закона за бюджета за т.г., при това без каквото и да е предварително обсъждане, с което си навлякоха сериозни критики за подхода. Друга проблемна идея бе намерението да бъде променен статутът на съдиите по вписванията, които да бъдат преназначени като длъжностни лица по вписванията и вече да не са свързани по никакъв начин със съдебната власт. Сериозната съпротива стана причина спорните предложения да бъдат оттеглени само три дни след обявяването им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.