Има ли смисъл от арбитраж срещу "Газпром"?

Правителството трябва да изследва възможността за бързо обезпечение на иска и да направи внимателен подбор на правна кантора или кантори

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Авторът адвокат Методи Байкушев, е съдружник в адвокатско дружество ''Димитров, Петров § Ко.'' и ръководител на отдела по разрешаване на спорове. Адв. Байкушев има солиден опит с редица съдебни и арбитражни спорове и е член на арбитражната комисия към Международната търговска камара.

Спирането на доставките на природен газ за България от страна на "Газпром Експорт" предизвика множество коментари и реакции относно възможностите за защита, с които българската страна разполага.

Чуха се мнения, че "Булгаргаз" няма шансове в арбитража. Причината била, че "Газпром Експорт" е в невъзможност за изпълнение, т.е. налице е т.нар. форсмажор. Според друго мнение "Булгаргаз" също може да се позове на форсмажор заради санкциите, наложени от ЕС.

Форсмажорът е ситуация, в която след сключване на договора поне едната страна обективно не може да изпълни задълженията си. Иска да изпълни, но нещо непреодолимо ѝ пречи. Т.е. в случая трябва или (а) "Газпром" да иска, но да не може да достави газ, или (б) "Булгаргаз" да иска, но да не може да плати.

Нищо не пречи на "Газпром" да изпълни. Газопроводите са тук цели и здрави, по тях тече газ и "Булгаргаз" може да получава от него. Значи за "Газпром" изпълнението е възможно.

За "Булгаргаз" също не са налице пречки за изпълнение. Механизмът на разплащане с "Газпром" по договора не е обхванат от никакви санкции, тъй като ЕС беше много прецизен в това отношение. Неслучайно до април плащанията и доставките вървяха без проблем. От изявленията на българското правителство стана ясно, че "Булгаргаз" реално е платил дължимата сума, точно така както пише в договора. "Газпром" обаче решава да върне сумата с обратно платежно нареждане.

Връщането на плащането няма правно значение и не означава, че "Булгаргаз" не е изпълнил задължението си. След като "Булгаргаз" е платил, както е по договор, задължението се смята за изпълнено и ако "Газпром" откаже доставка, то изпада в неизпълнение.

Налице ли е правна невъзможност за изпълнение заради указа на президента Путин "Газпром" да приема само плащания в рубли по определена процедура?

Първо, "Газпром" е дружество, което се контролира от Руската федерация. "Булгаргаз" пък е дружество, което се контролира от българската държава.

Няма как едно дружество успешно да се защити срещу иск за вреди от неизпълнение с аргумента "не изпълнявам договора, защото собственикът ми така реши".

Нека да опитаме да си отговорим на следния въпрос: Ако българското Народно събрание приеме закон, според който "Булгаргаз" може да плаща по договорите с "Газпром" само във вкусен роден зарзават, това ще представлява ли правна невъзможност за "Булгаргаз" да плати по договора в уговорената валута? Може ли "Булгаргаз" да каже на "Газпром" - такъв е законът в България и ако не приемате плащането в чушки и домати, то не може да ни съдите за неизпълнение, защото за нас има правна невъзможност?

Ясно е за всички колко злополучно ще завърши евентуален арбитраж, ако ние се опитаме да направим нещо подобно на това, което правят "Газпром" и Руската федерация.

От правна гледна точка ситуацията е проста - договорите имат силата на закон между страните и никой няма право едностранно да ги изменя, включително да променя валутата, в която се плаща. Валутата е съществен елемент на договора и той не може да бъде променян по прищявка на едната страна.

Има ли значение къде е арбитражът?

Да, има огромно значение. Освен други важни неща относно процеса мястото на арбитража определя пред кой съд може да се атакува евентуално арбитражно решение с иск за отмяна. С други думи - ако мястото на арбитража е в Русия, то дори "Булгаргаз" да спечели арбитража, "Газпром" ще може да иска отмяна на решението от руски съд. Няма разумен човек, който да има съмнение какво би отсъдил руският съд в такава ситуация. Ако някой в "Булгаргаз" е подписал договор с клауза за арбитраж в Русия, то това би било много разочароващо за българския национален интерес и добрите практики по отношение на подобни договори.

Каква трябва да бъде първата стъпка на правителството в посока арбитраж?

На първо място правителството заедно с правния си екип трябва да изследва възможността за бързо обезпечение на иска. Международното право позволява да се поиска от съда на всяка държава - членка на ЕС, да наложи обезпечителни мерки преди изобщо да е започнал арбитражът. Казано просто - ако спирането на доставките вече ни причинява вреди, защото купуваме газ по-скъпо, то за разликата бихме могли да поискаме запор на вземанията на "Газпром" от неговите клиенти от ЕС.

Обезпечителните мерки се използват широко при международни спорове. Те имат две цели. Първо, налагането на болезнени обезпечителни мерки често кара другата страна да се върне на масата на преговорите. От "Булгаргаз" публично казаха, че са опитвали разговори с "Газпром", но те "не били заинтересовани". За "Газпром" няма да е приятно да установи, че не може да получава част от плащанията си от клиенти от Европейския съюз, защото вземанията са запорирани от "Булгаргаз".

Второ, не можем да изключим в бъдеще Руската федерация да ликвидира "Газпром Експорт" или да го преструктурира по някакъв начин, така че да избегне плащане по бъдещ арбитраж. Поради това е важно да запорираме съответните суми още сега, за да знаем, че можем да си съберем сумите след успех в арбитража.

С това решение на "Газпром" ние сме подложени на стратегическа атака. Поради това също от стратегическа гледна точка ние трябва да се защитим проактивно с всички възможни правни средства, които ни дава международното право.

За какво трябва да внимава държавата ни сега - какви са уроците от миналото?

Първо, правителството трябва да направи много внимателен подбор на правна кантора или кантори, които да представляват "Булгаргаз" в бъдещия арбитраж. В света на арбитража има много ситуации на конфликт на интереси. Често големи западни кантори представляват интересите на Русия или на нейни дружества. Руската държава никога не се колебае да използва всички правни възможности на западния свят, включително най-добрите адвокати и консултанти.

Именно поради това тук правителството и нашите ведомства трябва да си свършат работата и да наемат адвокати, които да защитават нашия интерес яростно и без съмнения.

Второ, правителството трябва да действа проактивно и да не повтаря грешките от миналото. Имахме възможности за защита по арбитражното дело за "Белене" на "Атомстройекспорт", които не използвахме. Решението беше постановено през юни 2016 г. и само три месеца по-късно тогавашното правителство се втурна презглава да кара НЕК да плаща по това решение. На първо място, можехме да искаме отмяна на арбитражното решение от швейцарския съд, защото мястото на арбитража беше Швейцария. Освен това, тъй като за да изпълни решението срещу НЕК, руското дружество трябваше да мине през три инстанции на българските съдилища, можехме да се защитаваме на наша територия и да искаме българския съд да откаже да допусне изпълнението.

В международен план никой не плаща без бой и не се отказва от тези възможности, когато става въпрос за такива огромни суми. Самата Русия и нейните дружества се борят яростно срещу всяко арбитражно решение по света. Сагата с инвестиционния арбитраж на собствениците на "Юкос" продължава вече повече от 10 години. Русия се защитава по серия от дела в тази връзка в целия свят, ангажирайки най-добрите адвокатски кантори.

От бързо плащане има смисъл само когато решим да използваме това като лост за преговори за някакъв друг бъдещ договор със същата страна. Някой чул ли е обаче срещу бързото плащане от НЕК по арбитража с "Атомстройекспорт" през 2016 г. да сме договорили някакви добри условия по договори с Русия или с нейно дружество?

Някоя друга държава вече завела ли е дело срещу "Газпром"?

В специализираното издание Global Arbitration Review вече излезе информация, че газовите оператори на Полша и Финландия започват арбитраж срещу "Газпром Експорт". Вероятно "Булгаргаз" също работи в тази посока. Арбитражното производство по правило е конфиденциално - възможно е вече да има дело, но това да не е публично известно. По-важното от публичността е българската страна да използва всички правни способи, за да защити своите интереси.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • - 7
  • + 2

  Да, дайте да задействаме арбитраж срещу ядрена държава, която в момента води война срещу 7 пъти по-голяма от нас държава и ефективно показва среден пръст на колективния западен свят...

  Ще ги напляскаме по дянковски в дело и съд, което вероятно няма да признаят...

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 3
  • + 4

  Със сигурност Асен Василев няма да се втурне да плаща поредния данък на Русия, както правеше руският агент Борисов. Сега остава да се преустроят рафинерията и атомната централа така, че да престанат да работят с руска суровина и тогава най-после ще станем независима държава.

  Нередност?
 • 3
  kyl32646782 avatar :-|
  kyl32646782
  • - 6
  • + 1

  Нелепи са опитите на властта да го играе ощипана мома в казуса с Газпром, което издава реалния мотив за отказ от една чисто формална промяна в процедурата на плащане. А именно, геополитическа и корпоративна зависимост.

  Ти си се включил в западната икономическа война срещу Русия и си ѝ наложил едностранно санкции, и тя е в правото си да защити своите интереси. Това го разбират повечето европейски клиенти на Газпром, и ако ти се правиш, че не го разбираш и търсиш формален повод да прекратиш отношения с компанията, ощетявайки собствената си икономика и население, то причините са ясни.

  Тепърва щели да питат ЕК дали може или не може да се плаща по новата схема. Алоо, всички в Европа се консултират от месеци - и с ЕК, и с Газпром. Ти хем си от първите засегнати от промяната, хем единствен накрая "не си разбрал" и повтаряш безумия за некакви рискове с курса на рублата и пр. Или се правиш, че не си, или страдаш от тежка некадърност и безотговорност. Или и двете.

  Българският интерес сега е страната да продължи да получава газ от Русия, да завърши връзката с Гърция и да стартира преговори с всички възможни доставчици за сключване на нов дългосрочен договор при възможно най-изгодни за нас цени, които да влязат в действие незабавно, а не в края на годината. Да се промени и формулата за ценообразуване.

  Но не съм сигурен, че това е възможно с националните предатели от сегашната власт, чиято задача от Вашингтон беше с антируска истерия и политика да развалят максимално отношенията ни с Русия и да разрушат всички мостове. Може би виновните първо следва да бъдат отстранени от властта и пратени на едно друго место - с решетки. Нали обичат решетките?

  Нередност?
 • 4
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • - 5
  • + 3

  До коментар [#2] от "evpetra":

  Ох, леле, откъде ви събират такива. Асен Василев, поне по спомен, е министърче на финансите. Че-то добавям, защото господинът в кариерата си преди това е достигал макс 12 души персонал във фирмата, където е рециклирал Лессно.ком след съответните спорове с Невек. 12 души. Не виждам никъде колко точно е персонала на МинФин със съответните агениции, но смело предполагам, че надвишава поне стократно невероятното бизнесче на Асен. Как точно този демент да има опит за каквото и да е сериозно, при положение, че ако го пуснем в Студентски трудно бихме могли да предположим, че един дюнер ще си купи без да си изяде шамарите....

  Доколкото разбрах от фамозната пресконференция на Цар Киро и на министърчето на енергетиката(което също трафопост най-вероятно е виждало само отвън) Булгаргаз или някое от другите газови дружества е наредило тези суми, така че Асен Василев не е особено намесен в тази тема.

  Но да, ще станем независима държава. Точно с назначено правителство от про-американски фигурантчета, които вероятно и една каца зеле не могат да претакат като хората, но иначе са невероятно предприемачи. Вземете им погледнете имуществените декларации, ГФО-тата на ООД-тата и ще видите колко широко е отворена ножицата между възприятието и действителността.

  Уви, това, което постигнаха тези момченца изглежда е, че към днешна дата купуваме същия този руски газ, но по-скъп с определен процент заради любезното съдействие на съседите ни. Ако приемаме това за независимост, може би трябва тези момченца ритуално да си изгорят дипломите. Или пък прокуратурата да се захване срочно с тях.

  Нередност?
 • 5
  sokratus avatar :-P
  sokratus
  • - 1
  • + 5

  Време е да изкараме киньти от майката на държавите.
  Успехът е на страната на подготвените и смелите.
  И тъй като гледам, че много хора са преклонили главица, предлагам като спечелим киньти от РуZZия, да не ги делим с тях. Да си знаят, който не участва и не получава.

  Нередност?
 • 6
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone
  • - 1
  • + 6

  Явно стъпките за енергийна независимост са толкова плашещи, че и даже тук (с нищожния брой читатели), са изпратили от червеите, лазещи пред могучая армия, която три месеца превзема завод на 25 километра от границата. Светът трепери от словата ви!

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • + 2

  До коментар [#1] от "Quandt":

  И основният ни довод за пред арбитража да е, че Газпром нарушава договора, като самоволно сменя банката и респективно IBAN-а.

  Досега няма договор, който на арбитраж БГ да е печелила. Последният шумен резил беше за плащането на незнайно от кого (от българска страна) поръчни на Росатом два реактора, които още стоят в найлони.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал