Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Валя Гигова: Законът за колекторите има сериозни недостатъци

Проектът за нова мегаагенция по вписването трябва да се преработи, казва още зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет

Бюлетин: Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Парламентът прие на първо четене проекта на закон за колекторските фирми (Закон за събиране на вземания по потребителски договори), но това стана при доста изнервен дебат и с много критики и препоръки към проекта. Силно критични бяха дори и депутати от три партии в управляващата коалиция, без БСП, чийто лидер Корнелия Нинова е инициатор на проекта. Критиките са разнообразни - от неяснота, включително по отношение на обхвата на закона, до обвинения, че той всъщност защитава колекторските фирми, като им създава монополно положение.

Залогът е голям, защото подобен закон е с потенциала чувствително да засегне правната сфера на огромен брой граждани. "Капитал" се обърна за коментар по темата към адвокат Валя Гигова, която притежава сериозна експертиза в тази област. Попитахме я и за други актуални законодателни теми.

Валя Гигова е зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, управител на адвокатско съдружие "Гигова и партньори". Професионалният й път започва като нотариус през 1994 г., а от 1998 г. насам е адвокат. Специализира в сферата на вещното, банковото, търговското право, несъстоятелността и др. В продължение на много години участва активно в работата по законопроекти в областта на гражданското, търговското и банково право както в рамките на работни групи към Министерството на правосъдието, така и в дебатите в парламентарната правна комисия.

Каква е вашата оценка на проекта за нов закон за колекторите?

При всички случаи този закон е необходим, даже закъснял, защото трябва да има нормативна яснота за начина, по който се осъществява несъдебното събиране на вземания. За съдебното събиране има правила от години, уредени в процесуалния закон, но за несъдебното няма, а то стана много популярно през последните години и се осъществява от тъй наречените колекторски фирми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.