Иво Прокопиев осъди Бареков за трети път

Бившият тв водещ и бивш евродепутат трябва да плати 30 000 лв. обезщетение плюс лихви и разноски - за поредна серия клевети и обиди

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Създателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев окончателно спечели поредно дело срещу Николай Бареков - бивш телевизионен журналист, бивш лидер на партия, а в момента, както се оказва, без конкретна заетост и без официални доходи. С определение от 7 юни т.г. Върховният касационен съд отхвърли като недопустима касационната жалба на Бареков и остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което Бареков е осъден да плати общо 30 000 лева за серия оклеветяващи изявления срещу Прокопиев през януари и февруари 2017 г., като заедно с лихвите и разноските сумата достига до 50 000 лв.

(Определението на тричленния състав на ВКС вижте в прикачения файл.)

Прикачен файл

Това е третото дело срещу Бареков за вреди от оклеветяване, което Прокопиев печели с влязло в сила решение.

Искът на Прокопиев е внесен през 2017 г., след като в хода на предизборната кампания за парламентарните избори през 2017 г. Бареков като лидер на партия "Презареди България" прави серия от обидни и клеветнически изявления, насочени персонално срещу Иво Прокопиев, а някои дори под формата на обръщение към него. Първото е на фейсбук страницата на партията, възпроизведено без никаква журналистическа намеса на сайта на "България без цензура", в сайта "Блиц" и в "24 часа". Следват нови публикации на сайта на "Презареди", "Блиц" и "Шоу", че Бареков е сигнализирал прокуратурата срещу "групата на гнидите" - организирана престъпна група за избягване на данъчно облагане в особено големи размери чрез измами и др. В края на януари атаката продължава с изявления, публикувани в "Галерия", "Блиц", "Уикенд" и др. - срещу "фабриката за фалшиви новини, свързана с кръга "Капитал", чието разклонение е Прокопиев (?!). Парадоксално е, че за някои от публикациите, включително и за интервю, излъчено по "Канал 3", но чийто запис после е свален от медията, Бареков се опитва да оспори достоверността им, но съдът не е приел подобна теза, доколкото има нотариално удостоверяване на достоверността на публикациите, както и свидетелски показания.

Другите две решения

Това е третото дело, което Прокопиев печели срещу Бареков за клеветнически и обидни публични изявления.

Едното от другите две дела е заведено през 2012 г. солидарно срещу сайта bnews и собственика му Бареков заради серия от публикации от 2010 г. с показателни заглавия: "Империята на злото в българската политика наднича все по-нахално зад сцената", "Рекетьор на хоризонта. Прокопиев се оля", "Търговци на влияние. Кога кръгът "Капитал" казва истината", в които има и откровения от сорта на това, че "никой не може да се качи на якия Бойков гръб". По това дело на Прокопиев е присъдено обезщетение от 15 000 лв.

Пак през 2012 г. Прокопиев е завел и наказателно дело от частен характер за клевета срещу Бареков с граждански иск от 1 млн. лв., но две години по-късно, през 2014 г., Бареков беше избран за евродепутат и получи депутатски имунитет - докато по делото изтече абсолютната давност. В рамките на допуснатия граждански иск към наказателното дело обаче на Прокопиев е присъдено обезщетение от 8000 лв., което с лихвите от 2012 г. насам нараства двойно. През май 2021 г. на база на това съдебно решение е издаден изпълнителен лист, но и до момента вземането не може да се събере по никакъв начин.

Именно в рамките на изпълнителното дело става ясно, че няма данни към момента Бареков да получава заплата или други доходи от трудова или каквато и да е дейност. Няма данни за банкови влогове, а недвижимото имущество на негово име се състои от една втора идеална част от парцел в София в района на Киноцентъра и пет шести идеална част от дворно място и къща в Пловдив, но и двата имота са възбранени.

Пловдивският имот е възбранен по искане на Яне Янев, който също спечели две дела срещу Бареков, имотът в София - от Иво Прокопиев. Други публични личности също водят дела срещу бившия водещ и бивш евродепутат, напомня "Медиапул" и изрежда имената на братя Халваджиян, Ангел Джамбазки, активиста на "Демократична България" Юри Катанов.

През 2017 г. стана известно, че жената, с която Бареков живее на семейни начала - Мария Календерска, е собственик на офшорка, която не е била декларирана пред КПКОНПИ, но пък тази офшорка е собственик на прословутата къща в Драгалевци, придобита през 2013 г. за близо един милион лева от две момичета - пиарки на Бареков и партията му, в която в момента живее семейството. Първоначално Бареков твърдеше, че живее там под наем от 1000 евро месечно, който плащал на пиарките си.

В разследването на фалита на КТБ, в което прокуратурата твърдеше, че от КТБ са раздавани пари на различни политици, беше посочено името на Николай Бареков, който според тогавашния шеф на спецпрокуратурата а сега главен прокурор Иван Гешев бил "драстичен пример".

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • + 2

  Кольо Дудука е просто една пр0ститутка с ценоразпис. Обаче проблемът му вече е, че сега е една застаряваща и употребена пр0ститутка, чийто услуги не се търсят от никой.

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-?
  evpetra
  • + 1

  Иво Прокопиев губил ли е дело?

  Нередност?
 • 3
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • + 1

  За пореден път се доказва глупостта на Бареков. Прелъстен и изоставен, уползотворен като фронтмен на една от най-противните мафиотски сили в България - сега ще загуби дело след дело всичките натрупани облаги.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал