Как ще се прилага у нас директивата за защита на подателите на сигнали

Всеки работодател в публичния сектор и повечето в частния, ще трябва да определи администратор на сигнали за нарушения, да ревизира вътрешните правила и да създаде отделен регистър

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейската директива за защита на подващите сигнали срещу нередности влезе в сила още в края на 2019 г., но транспонирането й в България се забави сериозно. През декември м.г. приемането на нов закон за защита на лицата, които подават сигнали, беше обявен за един от законодателните приоритети на настоящото управление, за да се избегне поредна наказателна процедура срещу България.

Освен за откриването и предотвратяването на неправомерно поведение и нарушения на законите директивата е важна и в контекста на все по-популярните екологични, социални и управленски стандарти (ESG практики) в компаниите. Те целят да увеличат устойчивостта на организациите, възможността за защитено и уредено подаване на сигнали за нередности има своята роля сред тях.

В този контекст "Капитал" публикува статията на Мария Лачова от екипа на на KDBMLaw за обхвата, смисъла и прилагането на директивата.
Авторката е адвокатски сътрудник в екипа на KDBMLaw с професионални интереси в областта на защитата на лични данни, търговски марки, трудово и корпоративното право.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове